Steunpakket uitgebreid

Lockdown wordt verlengd, waarschijnlijk met 3 weken

10 januari 2021 19:56
Lege straten in Den Haag tijdens de lockdown. Beeld © ANP / Robin Utrecht

De geldende coronamaatregelen worden voorlopig niet versoepeld, de lockdown wordt met waarschijnlijk drie weken verlengd. Ook het financiële steunpakket wordt uitgebreid en het voortgezet onderwijs blijft dicht. Dat is de uitkomst van het Catshuis-overleg, melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws.

Hoe het precies met het basisonderwijs gaat, wordt later besloten. Er worden geen verdere aanscherpingen voor hotels en winkels verwacht. 

Steunpakket

Omdat de coronamaatregelen langer zullen gelden, werkt het kabinet aan een uitbreiding van steun voor ondernemers. De verwachte uitbreiding van het steunpakket moet vooral de hardst getroffen sectoren helpen.

Restauranteigenaren en kroegbazen moeten hun zaak al lang gesloten houden, en sinds half december zijn ook de meeste winkels dicht. Verder is de evenementensector hard geraakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Als je straks gevaccineerd bent, mag je dan meer?

De komende dagen zijn er nog meer overleggen en de knopen worden dinsdag definitief doorgehakt. Dan is er opnieuw een persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

Half december werd de lockdown aangekondigd tot zeker 19 januari, maar Rutte gaf al aan dat de hoge besmettingscijfers van de afgelopen tijd niet hoopvol stemden.

Bekijk ook: Rutte over einde lockdown: 'We zijn er echt nog niet'

Rutte somber over einde lockdown: 'We zijn er echt nog niet'

Nieuwe persconferentie

Officieel wordt de verlenging van de maatregelen dinsdagavond aangekondigd, in een persconferentie van Rutte en coronaminister De Jonge. Begin volgende week worden verdere details besproken met een groter deel van het kabinet.

De ministers Wopke Hoekstra, Eric Wiebes en Wouter Koolmees gaan de komende tijd bekijken hoe de getroffen bedrijven nog beter geholpen kunnen worden. Mogelijk worden bestaande regelingen uitgebreid of worden er zelfs extra regelingen in het leven geroepen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tot nu toe ruim 30.000 zorgmedewerkers gevaccineerd

Op het Catshuis, de officiële ambtswoning van de premier, werden bewindspersonen bijgepraat door experts als RIVM-directeur Jaap van Dissel. Het Outbreak Management Team kwam vrijdag al bijeen om de ontwikkeling van het coronavirus te bespreken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore