Ga naar de inhoud
Dansende menigte

Burgemeester Hilversum beëindigt demonstratie tegen coronaregels

Ook Viruswaarheidvoorman Willem Engel hield geen afstand. Beeld © ANP / Jeroen Jumelet

De burgemeester van Hilversum, Pieter Broertjes, heeft de demonstratie tegen de coronamaatregelen vroegtijdig beëindigd. De demonstranten hielden zich namelijk niet aan de geldende coronamaatregelen. "Het marktplein veranderde in een dansende menigte."

Honderden betogers verzamelden zich vanmiddag op het Marktplein in Hilversum om te protesteren tegen de huidige coronamaatregelen. Er waren meerdere sprekers aanwezig, onder wie Viruswaarheidvoorman Willem Engel en actiegroep Nederland in Opstand voorman Tinus Koops.

De demonstratie begon gemoedelijk, maar op een bepaald moment hielden mensen zich niet meer aan de coronamaatregelen.

Dansen en springen

Op beelden is te zien dat mensen geen afstand hielden en knuffelden. Ook is te zien hoe de mensen dicht opeengepakt dansen en springen. "De situatie werd onhoudbaar", stelt de gemeente. 

"Ondanks herhaaldelijk waarschuwen over de te houden afstand, veranderde op een gegeven moment het marktplein in een dansende menigte. Onverteerbaar en tegen iedere afspraak in", laat burgemeester Broertjes weten.

Zo
Lees ook:
Zo ga je om met complotdenkers in je omgeving: 'Neem de ander serieus'

"Het is onacceptabel in de huidige lockdown met de ziekenhuizen vol met covid-patiënten en waarbij het zorgpersoneel al overbelast is. Demonstreren is een groot goed, maar hier werd duidelijk een grens overschreden."

Geen boetes, wel een aanhouding

De gemeente riep de deelnemers vanaf 15.20 uur op het marktplein te verlaten en huiswaarts te keren. Rond 16.00 uur was het marktplein leeg. Er zijn geen boetes uitgedeeld, wel is er iemand aangehouden om onbekende redenen.

Bekijk ook: Waarom 'complotdenken' niet gek is

04:43
Tijdens de coronapandemie wemelt het van complottheorieën. In tijden van crisis en grote onzekerheid is dat eigenlijk helemaal niet zo raar. In deze video leggen we uit waarom.