Flink krabben

Bevroren ruiten en witte bomen: mooie plaatjes door koude nacht

10 januari 2021 09:12 Aangepast: 10 januari 2021 14:51
Rijp op bladeren in Vinkeveen. Beeld © Shirley Heijne

Het was flink krabben deze ochtend. Maar niet getreurd, door de vochtige lucht en de mist ontstond er prachtige rijp op autoramen en bomen.

De vorst verdween deze ochtend vrij snel en daarmee ook de gladheid. "Het is niet zo erg als gisteren", vertelt Leander de Wit van Buienradar.

Omdat de lucht vochtig is, ontstond er ijsvorming op de auto. Door de hoge vochtigheid, en op sommige plekken door de mist, kon het ijslaagje verder groeien. Daarom duurde het krabben op sommige plaatsen misschien wat langer dan normaal.

De rijp trekt weer weg als de zon doorbreekt. De rijp trekt weer weg als de zon doorbreekt.

Witte bomen

De rijp bleef op sommige plekken ook nog wel even liggen en er scheen wat zon. Met mooie plaatjes tot gevolg.

Van die zonneschijn kunnen we trouwens niet lang genieten. "De bewolking gaat vanuit het noordwesten toenemen en er valt later vandaag een spatje regen uit."

Winter komt eraan

Van maandag tot en met woensdag hoeft er niet meer gekrabd te worden, dan blijven de temperaturen, ook ’s nachts boven nul. "Vanaf donderdag wordt het kouder en zoals het er nu uitziet, verloopt volgend weekend behoorlijk winters. Temperaturen komen dan overdag net boven nul uit en ’s nachts vriest het licht tot matig. De ruitenkrabber hoeft dus nog niet opgeborgen te worden."

Veel mensen maakten vandaag mooie foto's:

De weilanden bij Nieuwerkerk aan den IJssel. De weilanden bij Nieuwerkerk aan den IJssel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore