Kilometers file

Sneeuwtoerisme bij Drielandenpunt: 'Boeteapparaten raakten overbelast'

09 januari 2021 20:14 Aangepast: 09 januari 2021 20:24
Chaos bij het drielandenpunt

Sneeuwtoerisme in het Zuid-Limburgse heuvelland vandaag. Ondanks de oproep om vooral niet te komen, trokken veel dagjesmensen toch naar het Drielandenpunt bij Vaals om het winterse decor met eigen ogen te kunnen zien. Gevolg: kilometers file en accu's van boeteapparaten die overbelast raakten.

De hogere delen in Zuid-Limburg, zoals Vaals en Vijlen, waren vandaag ondergedompeld in winterse sferen. En dat aantrekkelijke witte landschap trok talloze dagjesmensen die kant op. 

Oproep: 'kom niet'

Zij kwamen van heinde en verre en dat terwijl de gemeente Vaals gisteren nog zo had opgeroepen het gebied dit weekend niet op te zoeken. En ook de Limburgse politie twitterde vanmiddag: 'Mijd het heuvellandschap'. Tevergeefs.

Drukte in Vaals Drukte in Vaals

Kilometers file

Volgens burgemeester Harry Leunessen stonden er op 10 kilometer afstand al files van langzaam rijdend verkeer richting Vaals en Vijlen. De auto's stonden in lange rijen en langs de bermen van de smalle bochtige wegen van het golvende heuvellandschap geparkeerd.

"Mensen ontdekten na een paar uur sneeuwpret een briefje onder de ruitenwisser", zegt de burgemeester. 

Accu's opnieuw opladen

Doordat auto's in bermen werden geparkeerd was er de angst dat de hulpdiensten geen vrije doorgang meer hadden.

"De boa's hadden het zo druk met het uitschrijven van boetes dat ze tussentijds even naar het gemeentehuis moesten om de accu's op te laden van de apparaatjes waarmee de boetes werden uitgeschreven."

Goed gedragen

"Ik ben even gaan kijken op het Drielandenpunt, het was daar erg druk met zowel komend als gaand verkeer. Vooral gezinnen waren onderweg, met hond, kinderen en slee. Veel mensen kwamen van ver weg, onder meer uit Eindhoven en Den Bosch."

Volgens de burgemeester hebben mensen zich in de bossen verder goed gedragen op het gebied van de coronaregels. "Maar met name voor de inwoners van Vijlen en een deel van Vaals is het niet zo fijn om de hele dag die stroom verkeer voor je deur te hebben."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Historisch pak sneeuw en ongekende kou in Spanje: 'Waanzinnig dit'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore