Poging tot doodslag

Eindhovens winkelpersoneel zonder mondkapjes mishandelt agenten

09 januari 2021 13:02 Aangepast: 09 januari 2021 15:20
Archieffoto.

In Eindhoven zijn gisteren twee agenten mishandeld door winkelpersoneel dat geen mondkapjes wilde dragen. De agenten waren naar de winkel gekomen om boa's van de gemeente assisteren. 

Die controleerden in de winkel of het personeel mondkapjes droeg. Dat was niet het geval, en toen er bij hen op werd aangedrongen dat wel te doen, liep de boel uit de hand. Toen de boa's in het nauw werden gebracht, riepen zij de hulp van de politie in.

De eigenaar van de winkel aan de Kleine Berg weigerde mee te werken, en daarop werd hij aangehouden. Hij verzette zich volgens de politie daarbij hevig.

Wurgen en schoppen

Een 59-jarige medewerker probeerde de aanhouding te voorkomen en nam een van de agenten in een stevige wurggreep. De politieman liep daarbij een spierkneuzing op in zijn nek. Een andere agent werd door dezelfde medewerker hard geschopt tegen haar been.

Een derde, 47-jarige, medewerkster van de winkel weigerde mee te werken aan een identiteitscontrole. Uiteindelijk wisten de agenten en de boa's de drie in bedwang te houden en aan te houden. Een vierde winkelmedewerker wordt alleen bekeurd voor het niet naleven van de mondkapjesplicht. Hij hield zich tijdens het incident afzijdig.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'Een mondkapje voor honderd euro? Het moet niet gekker worden'

Poging tot doodslag

De medewerkster en de eigenaar van de winkel werden later op de avond na verhoor weer vrijgelaten. Twee politiemensen deden aangifte van poging tot doodslag en mishandeling tegen de 59-jarige medewerker. Hij zit nog vast.

Burgemeester Jorritsma van Eindhoven is zeer verontwaardigd over de toedracht van dit incident. "Dit is te gek voor woorden, een grens is overschreden."

Per 1 december geldt op veel publiekelijk toegankelijke plekken dat je een mondkapje op moet. En dat is een wettelijke verplichting. Waar het mondkapje op moet, wie dat allemaal moet en welke mondkapjes wel of niet mogen, leggen we uit in deze video:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore