Ga naar de inhoud
Blootgewoon

OM verscheurt boetes naaktlopers, die gaan deze zomer gewoon weer op pad

Beeld © Maikel van Dinther

De twaalf naaktlopers die eerder dit jaar een boete kregen in Flevoland, hoeven die niet te betalen. Het OM gaat niet over tot vervolging, nadat de wandelaars bezwaar hadden gemaakt.

In juli schreef RTL Nieuws over de boete van 95 euro die de naaktlopers kregen. Ze werden door Staatsbosbeheer op de bon geslingerd omdat ze bloot rondliepen in natuurgebied Horsterwold.

Boete
Lees ook:
Boete voor naaktlopers: 'We doen het niet om gezien te worden'

De tien mannen en twee vrouwen ging in bezwaar tegen de boete. En ze kregen gelijk: het Openbaar Ministerie liet aan de organisator van de naaktwandeling, Maikel van Dinther, weten dat de 'opgelegde strafbeschikking wordt ingetrokken'.

Van Dinther hoopt nu samen te kunnen werken met Staatsbosbeheer om tot een oplossing te komen. De groep naaktlopers doet het niet om gezien te worden, maar uit overtuiging.

In gesprek met Staatsbosbeheer

"Ik heb Staatsbosbeheer op de hoogte gesteld dat we in de zomer ook weer wandelingen gaan organiseren. Ik heb aangegeven dat als ze dan weer een proces-verbaal opstellen, we dat opnieuw zullen aanvechten", zegt Van Dinther. "En dan afwachten of het OM het dan wel voor de rechter durft te laten komen."

Hij hoopt dat het niet zover komt en heeft voorgesteld om in gesprek te gaan met Staatsbosbeheer.

Niet altijd strafbaar

Dat de naaktlopers gelijk kregen, is niet verrassend. In Nederland is naaktlopen niet per definitie strafbaar. In de wet staat dat je naakt mag recreëren op plekken die door de gemeenteraad zijn goedgekeurd, zoals naaktstranden. Daarbuiten mag het ook, tenzij het om een plek gaat die ongeschikt is. 

Een rechter moet bepalen of de plek 'ongeschikt' is. Een paar jaar geleden deed een rechter uitspraak, toevallig ook over Horsterwold. Het OM had in die zaak niet goed kunnen bewijzen dat de plek ongeschikt was. 

Belgisch
Lees ook:
Belgisch naaktmodel over dreigende Turkse celstraf: 'Voor mijn familie is het schrikken'

Zeewolde wil verbod

Voor de naaktlopers in Horsterwold dreigt nog één probleem: de gemeente Zeewolde, waar het natuurgebied onder valt, werkt aan een verbod.

Maar volgens Van Dinther haalt dat ook niets uit, omdat het gebaseerd is op het verbod op naaktlopen op de openbare weg. "Een bos is geen openbare plek, maar een recreatiegebied. Naaktwandelen valt onder recreëren."