Backup alsnog uitgezonden

'Akwasi pakte laptops Radio 1 af en dwong journalist tot wissen interview'

08 januari 2021 20:38 Aangepast: 08 januari 2021 20:56
Akwasi Beeld © Jinek

Rapper Akwasi zou bij de opnames voor een interview met NPO Radio 1 interviewer Hans van der Steeg onder druk hebben gezet, diens apparatuur hebben afgepakt en hem hebben gedwongen de opnames te wissen. Het interview ging volgens de rapper te lang over de veelbesproken BLM-demonstratie op de Dam.

Afgesproken was dat het slechts kort zou gaan over de demonstratie en dat het interview vooral over Omroep Zwart zou gaan. De omroep laat weten dat Akwasi na het incident mondeling en schriftelijk excuses heeft gemaakt.

De redactie van RTL Nieuws probeerde meerdere keren in contact te komen met Akwasi, maar de rapper is vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar. 

Opnames alsnog gepubliceerd

De EO heeft vandaag bekendgemaakt wat er gebeurde bij het interview en heeft een backup van de opnames alsnog gepubliceerd. Ook beschrijft de omroep wat er gebeurde toen de microfoons uitstonden.

Toen het interview volgens Akwasi lang genoeg over de demonstratie op de Dam was gegaan, ontstond er discussie. De laatste woorden die nog opgenomen werden: "Je gaat het er nu afhalen, anders heb je een probleem met mij."

De rapper vindt dat hij al vaak genoeg heeft gesproken over zijn omstreden optreden op de Dam.

Daarna trok hij alle stekkers uit de laptops en nam die mee, beschrijft de omroep.

Later kwam Akwasi terug, zonder laptops en stelde de presentator voor de keuze: "Of je wist het gesprek van je laptop waar ik bij ben, of ik formatteer allebei de laptops."

'Wist dat er een backup was'

Presentator Van der Steeg: "Als je mij voor dit incident had gevraagd of ik onder dwang journalistiek materiaal zou wissen, zou ik dat nooit doen. Waarom nu dan wel? Omdat ik de situatie wilde redden en ik wist dat er nog een backup was, daarom heb ik eraan toegegeven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Akwasi gaat eigen omroep beginnen: Omroep Zwart

Journalistenvakbond NVJ spreekt van een kwalijke intimidatie en bedreiging van een journalist. "Een onder een bedreiging geuite belofte is niet rechtsgeldig, dus de interviewer/journalist is in onze optiek volstrekt gerechtigd om het opgenomen materiaal alsnog te gebruiken en het (afgebroken) interview alsnog uit te zenden."

Omroep EO heeft laten weten geen aangifte tegen Akwasi te doen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore