Veel besmettelijker

Rutte: aannemelijk dat Britse coronavariant hier de overhand gaat krijgen

08 januari 2021 18:20 Aangepast: 11 januari 2021 15:54
Beeld © ANP

De Britse mutatie van het coronavirus lijkt op weg de dominante variant in Nederland te worden. Dat verwacht premier Rutte, zei hij vandaag in zijn wekelijkse persconferentie. "Het tekent zich nu nog beperkt af, maar je moet aannemen dat de Britse mutatie geleidelijk het virus zoals we dat tot nu toe kenden gaat verdringen."

In de week voor kerst maakte het Verenigd Koninkrijk melding van een nieuwe mutatie die hard circuleerde onder de bevolking. Deze variant zou niet zorgen voor een ernstiger ziektebeeld, maar zou wel veel besmettelijker zijn. Britse virologen houden het erop dat het virus zich tot 70 procent sneller verspreidt. Het zou de verklaring zijn waarom de Britten het virus al enkele weken niet weten te temmen, ondanks een keiharde lockdown.  

Grenzen dicht

Landen over de hele wereld sloten rap hun grenzen voor Britten, maar toch dook de mutatie al snel op in Nederland.

De hoop dat deze variant hier de kop kon worden ingedrukt, wordt steeds kleiner. Deze week werd bekend dat er in Nederland al zeker 50 mensen besmet zijn. 30 van hen zijn te linken aan een uitbraak aan een basisschool in Bergschenhoek. Bij de andere 20 is niet in alle gevallen de bron bekend, wat de angst voedt dat de mutatie al verder is verspreid. 

'Daling in ziekenhuiscijfers'

Premier Rutte houdt er rekening mee dat de Britse variant en de kerstdagen ervoor zorgen dat de besmettingscijfers nog steeds hoog zijn, ondanks de al vier weken durende lockdown. "De ziekenhuiscijfers laten momenteel zien wat we vier weken geleden hadden berekend. Daar lijkt nu een daling zich in te zetten. Precies op het moment dat we dat hadden verwacht. Maar bij de besmettingscijfers zien we dat niet. Die zijn nog steeds hoog."

Nederlandse virologen onderzoeken momenteel wat de Britse variant betekent voor coronamaatregelen voor kinderen. Tot nu werden kinderen tot 12 jaar uitgesloten van de meeste maatregelen, omdat ze een verwaarloosbare rol blijken te spelen bij de verspreiding. Of dat zo blijft als de Britse mutatie hier dominant wordt, is nog niet bekend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tientallen besmet met Britse coronavariant na uitbraak school Bergschenhoek

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore