CDA wil hoge inkomens meer belasting laten betalen met extra toptarief

Mensen met een hoog inkomen moeten meer belasting gaan betalen. Dat bepleit het CDA. De partij wil tijdelijk een extra toptarief in de belastingen invoeren.
Dit blijkt uit de amendementen die zijn voorgesteld op het verkiezingsprogramma. Het nieuwe toptarief wordt voorgesteld door het CDA-bestuur. Ook lijsttrekker Wopke Hoekstra zou, volgens ingewijden, dit voorstel steunen.
Sterkste schouders
"Van de sterkste schouders vragen we na deze coronacrisis ook meer. We komen met een extra tijdelijk toptarief voor de inkomstenbelasting voor de hoogste inkomens", luidt het voorstel van het CDA-bestuur.
Volgens een betrokkene is het plan bedoeld 'om bij het uit de coronacrisis klimmen lager betaalden wat extra te helpen, hun lasten te verlichten en dat moet betaald worden door zij die het kunnen dragen'.

Wopke Hoekstra: 'Kon geen nee zeggen tegen CDA-leiderschap'
Meer dan vier keer modaal
Dit weekeinde stellen de CDA-leden het verkiezingsprogramma vast voor de verkiezingen op 17 maart. Dat gebeurt vandaag en morgen tijdens een digitaal congres.
Hoe hoog het nieuwe tarief moet worden, staat niet in de stukken. Net zo min als vanaf welk salaris het tarief zal worden geheven en hoe lang het tijdelijke tarief geldt. Volgens bronnen in de partij gaat het toptarief gelden voor inkomens vanaf 4 tot 5 keer modaal.
De precieze hoogte van het toptarief wil het CDA volgens bronnen bepalen als het programma wordt doorgerekend door het Centraal Planbureau. Dan kan ook worden bezien wat de effecten van deze extra belasting voor hogere inkomens is.
CDA-leden willen ook vuurwerkverbod
De CDA-leden willen ook een aanscherping van het verkiezingsprogramma en willen daarin een algeheel verbod voor consumentenvuurwerk opnemen. De partij wilde lange tijd niet tornen aan deze Nederlandse traditie. Maar nu ook door het tijdelijke verbod vanwege corona met oud en nieuw duidelijk is gebleken dat het heel veel ernstige slachtoffers scheelt, willen de leden dit verbod nu ook voor de toekomst permanent.
De aanvulling op het verkiezingsprogramma wordt morgen op het congres in stemming gebracht en is volgens ingewijden zeer kansrijk om een een meerderheid te halen.
Daarmee zou een totaalverbod en daarmee definitief einde aan deze oude Hollandse traditie een forse stap dichterbij zijn, zegt politiek commentator Frits Wester. "Er zou zich nu echt een flinke meerderheid aftekenen voor zo'n verbod. Een discussie die al een paar jaar gaande is en nu dus na het eenmalige verbod tijdens de coronacrisis en de angst voor extra druk op de zorg, in een stroomversnelling is gekomen."