Analyse gegevens

Coronabesmettingen door familie in week na kerst flink gestegen

08 januari 2021 14:05 Aangepast: 08 januari 2021 14:47
Kerstbomen worden opgeruimd en aan de straat gezet.

Het aantal besmettingen dat te relateren is aan bezoek van familie en vrienden is in de week na kerst flink gestegen. Dat blijkt uit analyse van gegevens van het RIVM en Google door RTL Nieuws.

In de weken voor kerst werd bij bijna 9000 gevallen zo'n bezoek als de vermoedelijke bron aangemerkt. De week na kerst was dit bij meer dan 11.000 positief getesten het geval, hoewel het totaal aantal positieve testen daalde.

Dat betekent dat bezoek van en aan familie en vrienden in die week goed was voor 35,2 procent van de gevallen waarbij een vermoedelijke bron is gevonden. In de week ervoor lag dat percentage nog op 23,6 procent.

Op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag brachten we veel meer tijd door in ons eigen huis. In vergelijking met ons gedrag voor corona waren we meer dan 20 procent van onze tijd meer te vinden in huis. Op tweede kerstdag was dat overigens slechts 10 procent lager dan normaal. Die dag trokken we er dus duidelijk meer op uit.

Aantal positieve testen naar vermoedelijke bron van besmetting

Signalen

Het aantal besmettingen als een direct gevolg van kerst, valt niet te noemen. In de kerstvakantie is er namelijk minder getest. Het zou kunnen zijn dat daardoor besmettingen die tijdens kerst hebben plaatsgevonden nog niet goed terug te zien zijn. De gegevens hierboven zijn dan ook voorzichtige signalen.

Het lijkt erop dat de viering van de feestdagen voor een hoger risico op besmetting via bezoek heeft gezorgd. Tegelijk was het risico op een besmetting op bijvoorbeeld het werk aanzienlijk lager, omdat veel mensen vrij waren. En op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag waren veel supermarkten dicht, wat op die specifieke dagen het risico op een besmetting in de supermarkt flink heeft beperkt.

Gemiddeld aantal contacten van mensen met positieve testuitslag

Uit de cijfers van het RIVM blijkt dan ook dat het gemiddeld aantal niet-nauwe contacten van positief geteste personen, zoals collega's, in de kerstvakantie flink lager was dan in de weken ervoor. Het aantal nauwe contacten, zoals familie, lag juist hoger. 

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore