Ga naar de inhoud
Tegen- of meevallers

De Jonge: ook vertraging mogelijk, misschien niet iedereen dit jaar ingeënt

Hugo de Jonge: 'Alles kan' Beeld © ANP

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) houdt er rekening mee dat er enkele tegenvallers in de levering van de coronavaccins zullen zijn de komende maanden. Het kan ook gebeuren dat niet iedereen dit jaar wordt gevaccineerd. "Ja, dat kan", zei De Jonge vanochtend. "Of eerder. Dat kan ook."

"Alles kan. We weten het niet. Wat we wel weten, is dat we alles op alles zetten om het in de goede volgorde te doen." De Jonge reageerde daarmee op het bericht van de NOS dat er ten minste een miljoen vaccins later komen. Uit een rondgang bleek dat die vaccins niet in het eerste kwartaal beschikbaar zouden zijn. De Jonge schreef maandag in zijn vaccinatiestrategie van wel.

Zo transparant mogelijk

De Jonge zegt niet zo geschrokken te zijn van de vertraging. "We weten dat het om steeds wisselende informatie gaat."

Ook meevallers zijn mogelijk, of extra aankopen, zegt De Jonge. "Ik beloof zo transparant mogelijk te zijn en de informatie te delen die ik heb."

Binnen
Lees meer
Binnen 25 minuten klaar: zo gaat straks jouw vaccinatie

De Jonge wijst erop dat hij maandag al waarschuwde voor vertragingen bij de vaccinatiestrategie. "Bovenaan het vaccinatieschema staat: wanneer wat geleverd wordt, is afhankelijk van zo ongelooflijk veel factoren. En wij hebben te maken met informatie die wekelijks wisselt, die dagelijks wisselt. Niettemin willen we toch iets van houvast creëren: wanneer welke groep in welke volgorde. Zo is dat schema gemaakt en zo moet dat schema ook worden gelezen."

De Jonge laat weten dat hij altijd uitgaat van de laatste informatie van de Europese Commissie, die namens Nederland onderhandelt, en van de fabrikanten.

Houvast

Het gaat om leveringsschema's, prognoses die worden afgegeven, de afronding van onderzoek of de snelheid waarmee een nieuwe fabriek kan worden geopend.

Twee
Lees meer
Twee coronavaccins goedgekeurd: dit moet je weten

De Jonge gaat alle informatie over veranderingen in het schema delen. De eerste update is dinsdag en daarna tweewekelijks. "Het moeilijke is, iedereen wil natuurlijk houvast, wil de datum op de kalender alvast inkleuren wanneer je aan de beurt bent. Maar de ingewikkelde werkelijkheid is, alle informatie wisselt aan de lopende band en daar hebben we ons toe te verhouden."

Antistoffen

Hij laat onderzoeken hoe het zit met mensen die al corona hebben gehad en daardoor al antistoffen hebben opgebouwd in hun lichaam. Mogelijk kunnen zij 'wat meer naar achteren worden geschoven'. Hij verwacht daarover op 18 januari advies van de Gezondheidsraad en het OMT, het deskundigenteam dat het kabinet adviseert.

Hieronder kun je bekijken hoe de huidige vaccinatiestrategie eruitziet:

Vaccinatiestrategie: dit is het plan voor de komende maanden

00:51
Er worden wat slagen om de arm gehouden, omdat de daadwerkelijke planning afhangt van de goedkeuring, werking, levering en distributie van de vaccins. Maar voor nu is dit de vaccinatiestrategie.