Al 4 leerlingen ziek

School Zeist stuurt 150 examenleerlingen naar huis na besmettingen op huisfeestje

08 januari 2021 11:11 Aangepast: 08 januari 2021 11:29
De leerlingen zijn direct naar huis gestuurd. Foto ter illustratie. Beeld © Patricia Rehe

Alle 150 vwo-leerlingen van De Breul in Zeist zijn gisteren per direct naar huis gestuurd. Al vier leerlingen hebben corona opgelopen na een feestje bij een leeftijdsgenoot thuis. "Het aantal kan nog verder oplopen. Ik baal ontzettend, maar we moeten dit doen om een clusteruitbraak te voorkomen", zegt rector Ferry Brokers.

De eindexamenleerlingen die corona hebben opgelopen, waren afgelopen weekend allemaal bij het huisfeestje aanwezig. "We hebben begrepen dat daar zo'n 20 leerlingen bij aanwezig waren, van wie veel leerlingen van onze school", zegt rector Ferry Brokers. "De organisator van het feestje, een leeftijdsgenoot, zit op een andere school. Ook die school is op de hoogte."

Bron van uitbraak

De GGD doet onderzoek naar de besmettingshaard, zegt Brokers. "Er werd ons geadviseerd het zekere voor het onzekere te nemen. Dat advies hebben we opgevolgd en dus zijn gisteren alle eindexamenleerlingen direct naar huis gestuurd. Tot 18 januari."

Middelbare scholieren zitten thuis vanwege de lockdown, maar er is door het kabinet een uitzondering gemaakt voor eindexamenleerlingen, die wel fysieke lessen krijgen.

Rector Ferry Brokers: 'We moeten dicht om clusteruitbraak te voorkomen' Rector Ferry Brokers: 'We moeten dicht om clusteruitbraak te voorkomen'

'Ontzettend stom'

Wat de rector dacht toen hij van het feestje hoorde? "Hoe krijgen ze het voor elkaar? Ontzettend stom natuurlijk. En ook kwalijk dat leerlingen gewoon naar school zijn gekomen. Je doet als school zo je best om corona buiten de deur te houden en het ging zo goed." De rector benadrukt: "We hadden voor de kerstvakantie ook nog zo gezegd: 'blijf thuis, hou nog even vol'."

Brokers snapt ook wel: "Het zijn pubers. Die hebben zin in een feestje na zo'n rotjaar. Het is ook voor hen ontzettend jammer dat leuke dingen nu niet kunnen."

De grote vrees is dat het aantal besmettingen nog verder oploopt. "Tot nu toe is er nog geen personeel ziek, maar je weet niet wat er nog kan gebeuren. We kunnen niet anders dan afwachten."

De school in Zeist. De school in Zeist.

Ouders zijn geschrokken

In totaal heeft de GGD 20 jongeren die op het feestje waren benaderd. Omliggende scholen zijn ook geïnformeerd. "Ouders van de leerlingen zijn zich ook rotgeschrokken. De meesten wisten het ook niet dat hun kind naar het feestje was. En de leerlingen balen ook. Ze schrikken, opeens zijn ze landelijk nieuws."

Bekijk ook: Ouders over het sluiten scholen

Ouders snappen de sluiting van de scholen wel: het is niet anders, zeggen ze voor de camera.

De rector moet nog een ding van het hart. "Het aantal besmettingen is het hoogst in de bovenbouw. Ik wil dat het ministerie nog eens goed naar de besmettingscijfers gaat kijken en die met ons deelt. Ik vind dat er ook gekeken moet worden of er iets gedaan kan worden aan de inhoud van de eindexamens. Kijk naar mogelijke versoepelingen qua inhoud van de examens. Want de gezondheid van leerlingen en leraren is belangrijker dan een eindexamen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Flexibeler eindexamens voor alle middelbare scholieren vanwege corona

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore