Uit het niets neergestoken

Tbs geëist tegen Ayoub Y. voor doodsteken Rik (18): 'Laat je behandelen'

08 januari 2021 15:27 Aangepast: 08 januari 2021 19:33
Bloemen langs het fietspad waar de 18-jarige Rik werd neergestoken. Beeld © Novum RegioFoto

Het Openbaar Ministerie (OM) eist geen gevangenisstraf maar tbs met dwangverpleging tegen Ayoub Y. die Rik van de Rakt (18) uit het niets zou hebben doodgestoken. De 26-jarige vluchteling uit Soedan zou volledig ontoerekeningsvatbaar zijn. Zelf zegt Y. zich niets meer te herinneren van de moord.

De 18-jarige Rik van de Rakt fietste vorig jaar april naar zijn werk toen hij uit het niets met een mes in zijn rug werd gestoken. Hij wist zijn stiefvader nog te bellen, maar toen hulpdiensten ter plaatse kwamen, konden ze niets meer voor Rik doen. Hij overleed aan zijn verwondingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rik (18) uit het niets doodgestoken in Oss, burgemeester vol ongeloof

Vandaag stond verdachte Ayoub Y. voor de rechter. Hij werd na de moord al snel in verwarde toestand aangehouden op het station van Oss. Er zaten bloeddruppels op zijn fiets en op zijn bagagedrager lag een mes met daarop het bloed van het slachtoffer.

Waarom hij Rik doodstak, is nog altijd onduidelijk. Ook in de rechtbank gaf de verdachte daar vandaag geen duidelijkheid over.

'Ik was heel angstig die dag'

"Ik weet niet hoe dat bloed op dat mes is gekomen", zei Y.. Wanneer hem gevraagd wordt wat hij nog wel van die dag weet, vertelt hij over insecten die hem aanvielen in zijn hoofd. "Ik was heel angstig die dag. Die insecten hadden invloed op mijn hersenen. Als ik at, moest ik overgeven. Ik kon ook niet zelfstandig opstaan. Ik heb veel geleden toen, ik dacht dat mensen mij om het leven wilden brengen. Daarom besloot ik die dag mijn huis te verlaten."

Y. werd daarna door getuigen gezien op de plek waar Rik werd neergestoken, door zijn telefoongegevens is bekend dat hij rond het moment van het incident in die buurt was en hij is vastgelegd camerabeelden in de omgeving. Y. zegt zelf zich niets meer te herinneren van dat moment, maar hij beweert wel: "Ik heb niemand vermoord."

Verdachte Ayoub Y.  in de rechtbank. Verdachte Ayoub Y. in de rechtbank.

De moeder van Rik was emotioneel toen ze vanmiddag in de rechtbank sprak. "Dat Rik ons op zo'n vreselijke manier is ontnomen, had nooit mogen gebeuren", vertelde ze. "Ik ben altijd een onbezorgde moeder geweest, Rik deed geen dingen die niet door de beugel konden. Ik liet Rik en zijn zusje daarom altijd erg vrij. Helaas kan ik nu niet meer onbezorgd zijn, als je zelfs op een zondagochtend niet meer veilig over straat kunt."

'Psychoses of niet, je hebt het toch gedaan'

Daarna sprak ze Y. toe: "Psychoses of niet, je hebt het toch gedaan. Besef je dat wel? Neem nu je verantwoordelijkheid door je te laten behandelen. Maak je moeder trots door aan jezelf te werken. Laat haar zien dat je ook iets goeds kan doen. De enige manier waardoor je dat laat zien, is door je te laten behandelen."

Ingrid, de moeder van Rik, in de rechtbank vandaag. Ingrid, de moeder van Rik, in de rechtbank vandaag.

Ook de vader van Rik sprak Y. toe. Hij kan nog altijd niet begrijpen wat er is gebeurd. "Jij hebt het leven veranderd van mij en mijn dierbaren. Waarom? Je hebt alles gekregen: een huis, steun, en je kreeg hulp omdat je ziek was. En dan vermoord je toch mijn zoon?"

Y. is de afgelopen maanden onderzocht door onder meer een psychiater en een psycholoog. Zij concludeerden dat de vluchteling met twee stoornissen kampt: een schizofreniforme stoornis en PTSS. Over de moord op Rik rapporteerden de deskundigen: "Hij had de realiteitsgestoorde waan dat slechteriken hem achtervolgden en hem wilden doden, waardoor hij extreme doodsangst ervaarde en in reactie daarop kwaadheid ervaarde."

'Slachtoffer was in zijn ogen slechterik'

"Dit leidde hoogst waarschijnlijk tot de volledig realiteitsverstoorde overtuiging van betrokkene dat het slachtoffer een 'slechterik' was die hem wilde doden, waardoor betrokkene gedreven door zijn angst en kwaadheid de rollen omkeerde en hij het slachtoffer met een mes stak met het doel hem uit te schakelen of te doden."

Het OM gaat dan ook mee met het advies van de deskundigen: geen gevangenisstraf, maar een tbs-maatregel met dwangverpleging.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

De moeder van Rik benadrukte vandaag in de rechtbank dat ze hoopt dat een dergelijke moord nooit meer zal gebeuren in Nederland. In haar ogen zijn er grote fouten gemaakt tijdens de overdracht van de persoonlijke- en medische gegevens van Y. toen hij in Heesch kwam wonen.

Fouten gemaakt vanwege privacyregels

Het was bij instanties bekend dat de statushouder zou kampen met psychische problemen, maar door privacyregels zou de gemeente te weinig informatie hebben gehad over welke hulp en huisvesting Y. door zijn problemen nodig zou hebben. Daarom kreeg hij toch gewoon een huis in een woonwijk en werd hij slechts door twee vrijwilligers begeleid. 

"Terwijl hij zo veel meer nodig had. Het heeft in mijn ogen geleid tot de dood van Rik. En nogmaals: dat had nooit mogen gebeuren", zei de moeder van Rik.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore