Corona-update, stel je vraag

Als je straks gevaccineerd bent, mag je dan meer?

08 januari 2021 18:52 Aangepast: 11 januari 2021 15:09

Het inenten met het vaccin tegen het coronavirus is deze week begonnen. Veel lezers vragen zich af of als ze straks beide inentingen van het vaccin hebben ontvangen, of ze dan weer onbezorgd kunnen knuffelen.

"Ik snap de vraag heel goed", zegt woordvoerster Marah Michel van het RIVM. "Ik begrijp ook dat mensen bijvoorbeeld heel graag willen knuffelen met hun gevaccineerde ouders. Maar het antwoord is, hoe vervelend ook: nee, dat kan niet. De maatregelen blijven van kracht omdat we niet weten of mensen nog besmettelijk zijn."

Het is namelijk nog steeds onduidelijk of mensen ná vaccinatie het virus nog kunnen overdragen. Als mensen dan met elkaar knuffelen kan het virus zich op die manier dus nog steeds heel erg goed verspreiden. "Daar wordt nog onderzoek naar gedaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe groot is de kans op een ernstige allergische reactie na vaccinatie?

Ziek worden

Een andere belangrijke reden dat de maatregelen ook voor gevaccineerden moeten blijven gelden, is dat mensen na een inenting nog steeds het coronavirus kunnen oplopen en ziek worden.

Er is nog steeds een kans dat je het oploopt. De werkzaamheid van het Pfizer-vaccin is 95 procent. "Dat betekent dat het voor 5 procent van de mensen die worden ingeënt, het niet werkt. Die mensen worden nog steeds ziek na een vaccinatie. Voor het Moderna-vaccin is dat 94 procent. Die percentages zijn trouwens enorm hoog, veel hoger dan bij het jaarlijkse griepvaccin."

Cijfers omlaag

De mensen die het vaccin krijgen kunnen dus nog wel ziek worden, hoewel dat veel minder zal zijn. Daarom blijven de maatregelen nog voor iedereen gelden. Michel, namens het RIVM: "Pas als de besmettingscijfers en de cijfers in de zorg omlaag gaan, is er wat mogelijk met de maatregelen. Maar uiteindelijk is dat een politieke keuze."

Bekijk ook: Als eerste ingeënt: 'Ik wil het verdriet van vorig jaar niet meer'

Sanna Elkadiri kreeg als eerste in Nederland het vaccin tegen corona. Ze werkt in een verpleeghuis en heeft het afgelopen jaar heel wat coronaleed voorbij zien komen. Alleen al om dat te voorkomen, is ze blij dat het vaccineren nu is begonnen.
RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore