Ga naar de inhoud
Bovenbouw en onderbouw

'Kabinet wil Pabo splitsen om meer mannen voor de klas te krijgen'

Beeld ter illustratie. Beeld © iStock

Het kabinet werkt aan een plan om de Pabo op te splitsen in twee opleidingen, meldt dagblad Trouw: één voor onderwijzers die voor de laagste groepen staan, zoals de kleuterklassen en een andere opleiding voor wie gaat lesgeven aan de bovenbouw van de basisschool.

Het wetsvoorstel is nog in voorbereiding, schrijft de krant. Details zijn nog onbekend, maar vermoedelijk wordt pas in 2022 begonnen met de uitvoering.

Mannen voor de klas

Met zo'n splitsing hoopt het kabinet meer mannen voor de klas te krijgen. Al tientallen jaren neemt het aandeel vrouwen voor de klas op basisscholen alleen maar toe. De verhouding man-vrouw was ooit ongeveer 50-50, maar tegenwoordig is er nog maar één mannelijke onderwijzer voor elke negen juffen.

Enige
Lees ook:
Enige meester tussen juffen: 'In de pauze gaat het over GTST en nieuwe kleren'

Als verklaring wordt geregeld gewezen naar de invoering van de Pabo in 1985, die ervoor zorgde dat iedere student die voor de klas wilde staan ook verplicht werd opgeleid voor de kleuterschool. Dat was voor die tijd een aparte opleiding. 

Mannen zouden vaak liever lesgeven aan groep 6, 7 en 8 en zouden massaal zijn afgehaakt toen ze ook voor kleuterklassen moesten worden opgeleid.