Ga naar de inhoud
Veiligheidscheck

Beveiliging Tweede Kamer onder loep na bestorming Capitool

Betogers bij het Binnenhof tijdens een demonstratie tegen de coronamaatregelen. Beeld © ANP

De beveiliging van de Tweede Kamer wordt nog eens onder de loep genomen om te zien of er hiaten in het systeem zitten. Dat gebeurt naar aanleiding van de bestorming van het Amerikaanse congres door aanhangers van president Donald Trump.

Dat bevestigt een woordvoerster van voorzitter Khadija Arib. Volgens haar is de beveiliging van de Kamer wel op orde, maar is het 'altijd goed om alles weer te checken, alle protocollen tegen het licht houden, het bouwkundige deel van het gebouw opnieuw te inspecteren en te kijken of er kwetsbaarheden zijn.'

Flink aangescherpt 

De beveiliging van het Kamergebouw is de afgelopen jaren flink aangescherpt. Er staat onder andere bewapende marechaussee voor de ingangen. Verder moeten alle bezoekers van de Kamer door de beveiligingspoortjes en hun spullen door een scanapparaat.

Kamervoorzitter
Lees ook:
Kamervoorzitter Arib wil actie tegen intimidatie Kamerleden door betogers

Steeds onveiliger

Er waren de afgelopen twee jaar veel demonstraties bij het Kamergebouw. Zo waren er protesten van boeren en bouwers tegen stikstofmaatregelen. Sinds vorig jaar gaat het vooral om tegenstanders van de coronamaatregelen.

Kamerleden voelen zich door intimidatie van deze betogers steeds onveiliger, schreef Arib in oktober nog in een brandbrief aan burgemeester Jan van Zanen van Den Haag.

Drie
Lees ook:
Drie maanden cel geëist voor bedreigen Tweede Kamerlid Omtzigt

Belaagd

Vorig jaar werd CDA'er Pieter Omtzigt nog belaagd. Tijdens een demonstratie tegen het coronabeleid werd Omtzigt gehinderd op straat en kreeg hij doodsbedreigingen naar zijn hoofd geslingerd. Arib deed daar aangifte van. Een 26-jarige man uit Heerlen werd gearresteerd. 

Bekijk ook: Erik Mouthaan 'the day after'

01:42
Nu de rust na de bestorming is teruggekeerd, is er een felle discussie losgebarsten. Correspondent Erik Mouthaan praat je bij.