Ga naar de inhoud
Langverwachte vaccin

Lobby is begonnen: patiëntenverenigingen willen voorrang bij de prik

Beeld © ANP

Nu de eerste prikken zijn gezet, is het lobbyen voor voorrang in het vaccinatieproces begonnen. Van kankerpatiëntenorganisaties tot nierpatiënten- en diabetesverenigingen: patiëntenorganisaties azen op voorrang. "Onze situatie is onacceptabel. Wij eisen van minister De Jonge dat hij ons voorrang geeft."

Vanaf februari kunnen mensen tussen de 18 en 60 jaar met een medische aandoening een prik halen bij de huisarts. Dat zijn miljoenen mensen, terwijl het vaccin-aanbod nog beperkt is. Het wordt dus kiezen.

Richtlijn in de maak

Uiteindelijk is het aan de huisarts om te bepalen wie van de patiënten met een medische aandoening een uitnodiging krijgen voor een vaccinatie. 

Dat wordt geen nattevingerwerk. Huisartsen hebben ervaring met de jaarlijkse griepprik. Daarnaast is het Nederlandse Huisartsen Genootschap druk bezig een praktische handleiding te maken voor alle huisartsen: hoe om te gaan met voorrang voor de corona-prik. 

Snel klaar

"Hoe die richtlijn er uit komt te zien, is nog de vraag. Die wordt in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid  en het RIVM gemaakt", licht een woordvoerder van wetenschappelijke vereniging voor huisartsen toe.

De handleiding moet snel klaar zijn. Het genootschap maakt daarbij gebruik van een eerdere lijst risicogroepen, opgesteld door de Gezondheidsraad. Op de lijst staan onder andere mensen met ernstige hartaandoeningen en patienten met luchtweginfecties. Maar ook mensen met diabetes, nierproblemen en afweerstoornissen. 

Medische risicogroepen voor corona

De Gezondheidsraad kwam in oktober met de lijst 'medische risicogroepen':

  • Patiënten met afwijkingen en functiestoornissen van de luchtwegen en longen
  • Patiënten met een chronische stoornis van de hartfunctie
  • Patiënten met diabetes mellitus
  • Patiënten met chronische nierinsufficiëntie (dialyse- en niertransplantatiepatiënten)
  • Patiënten met een afweerstoornis of behandeld met immuunsuppressiva, leidend tot verminderde weerstand tegen luchtweginfecties
  • Mensen met een verstandelijke beperking wonend in instellingen en verpleeghuisbewoners

Huisartsen

De huisarts zal aan de hand van die handleiding de 'nauwkeurige keuze' maken wie er voorrang krijgt. "De selectie gebeurt op wetenschappelijke basis en de opgestelde richtlijn staat daarbij centraal", stelt een woordvoerder van de Landelijke Huisartsenvereniging. "Smeekbedes bij de huisarts hebben geen zin."

Volgens de woordvoerder worden huisartsen nog niet platgebeld door patiënten die voorrang willen op de prik. 

Licht
Lees ook:
Licht aan het eind van de pandemie: groot deel Europa begint met prikken

'Minister is ons vergeten'

Wel pleiten patiëntenorganisaties voor voorrang. Zoals de net opgerichte actiegroep: Jonge(re) Risicogroep Eerst (JRE), een club die zich inzet voor bijna een miljoen 60-minners met een kwetsbare gezondheid. De actiegroep eist van minister De Jonge dat hij hen voorrang geeft bij de vaccinaties. 

"Wijzelf en onze gezinnen zitten al zo’n tien maanden in isolatie. De verwachting dat we dat nog zo’n tijd volhouden is onmenselijk", zegt Valerie Flier namens de actiegroep. 

'Leven als gevangenen'

De actiegroep spreekt namens diabetici, mensen met een auto-immuunziekte en patiënten met long- en nieraandoeningen. "Wij eisen van minister De Jonge dat hij ons voorrang geeft. Dat jonge risicopatienten zo'n 5 miljoen anderen voor zich zien gaan bij het vaccineren, is onacceptabel."

Valerie is zelf nierpatiënt. Haar nieren werken bijna niet meer vanwege honderden cystes. "Sinds corona is het leven van mij en mijn dochter van 7 jaar stil komen te liggen. Zij is sinds maart niet meer naar school geweest. We leven als gevangenen. We verdienen voorrang."

Zo gaat het vaccineren er straks uitzien in Nederland

01:49
In Houten bereidt de GGD zich voor, verslaggever Jildou van Opzeeland mocht een kijkje nemen.

Diabetici

Ook vanuit de Diabetes Vereniging Nederland (DVN) klinkt de roep om voorrang. "Mensen met diabetes die hun bloedsuikerwaardes niet onder controle hebben, zitten in een risicogroep. Complicaties veroorzaakt door  corona kan voor hen ernstige gevolgen hebben", zegt Fedde Monsma namens de vereniging. "Velen van hen zitten daarom als kluizenaar thuis om elk risico te voorkomen."

In ons land hebben ruim 1,2 miljoen mensen diabetes. "We pleiten voor voorrang voor de risicogroep. Dat zijn een paar honderdduizend mensen." 

Hartstichting

Ook de Hartstichting wil meer aandacht voor de risicogroep die zij vertegenwoordigd.  In een reactie laat de stichting weten 'vaccinatie als zeer waardevol te zien voor mensen met (risico op) hart- en vaatziekten.'

De Hartstichting schrijft verder: 'Allereerst weten we dat mensen met hart- en vaatziekten in de voorgeschiedenis een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden of te overlijden na besmetting met het coronavirus. Uit onderzoek lijkt deze kans 95 procent lager te liggen als mensen gevaccineerd zijn.'

Hoe
Lees ook:
Hoe groot is de kans op een ernstige allergische reactie na vaccinatie?