Ga naar de inhoud
Corona-uitbraak basisschool

Tientallen besmet met Britse coronavariant na uitbraak school Bergschenhoek

De basisschool in Bergschenhoek. Beeld © ANP

Bij zeker 30 mensen die te linken zijn aan basisschool RKBS Willibrord in Bergschenhoek is de Britse variant van het coronavirus vastgesteld. In totaal is nu bij 50 positief geteste personen de nieuwe mutatie ontdekt.

De GGD en het Erasmus MC deden onderzoek naar de corona-uitbraak in Bergschenhoek, waar eind november bij meerdere mensen de Britse, mogelijk besmettelijkere variant van het virus werd gevonden.

Ruim 750 leerlingen, docenten en huisgenoten gaven gehoor aan een oproep van de GGD om zich te laten testen. Uit de eerste uitslagen blijkt dat ongeveer 10 procent van de geteste personen besmet is met het coronavirus. Dat zijn dus zo'n 75 mensen, van wie zeker 30 mensen de Britse variant (B1.1.7) hebben.

Onderzoek naar meer scholen

De Britse mutatie van het coronavirus is ook op een andere school gevonden die in hetzelfde gebouw als RKBS Willibrord zit. De GGD breidt het onderzoek naar de uitbraak daarom uit. Aan docenten, leerlingen en huisgenoten van omliggende scholen en buitenschoolse opvanglocaties wordt gevraagd om mee te werken aan het verdiepend uitbraakonderzoek en een afspraak te maken voor de test. Zij ontvangen hiervoor een uitnodiging.

Wanneer
Lees ook:
Wanneer moet ik mijn kind thuishouden van de basisschool?

Ook uit een bredere screening van positief geteste inwoners van de regio Lansingerland, waar Bergschenhoek onder valt, is een aantal gevallen van de infectie met de Britse variant naar voren gekomen. Tot nu toe blijkt dat het merendeel van deze besmettingen ook een relatie hebben met de school, of met een van de gezinnen. 

Vaker griepachtige klachten

De GGD Rotterdam-Rijnmond meldt op basis van wat ze nu weten dat men niet vaker ernstig ziek wordt van de Britse variant. "Mogelijk ontwikkelen kinderen wel vaker griepachtige klachten", zegt de GGD. Ook bevestigen ze de conclusies van de Britse regering dat deze variant waarschijnlijk besmettelijker dan de 'normale' variant.

In totaal zijn er nu 50 besmettingen met de Britse variant gevonden in Nederland, blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM. Naast de 30 besmettingen in Bergschenhoek zijn er onder meer vijf gevallen vastgesteld in de regio Amsterdam, bij een persoon in de omgeving van Nijmegen die terugkwam uit Engeland, en bij een persoon in Friesland.

Vandaag is het tweede coronavaccin goedgekeurd voor de EU. Met het Moderna-vaccin kunnen nog eens ruim 3 miljoen Nederlanders worden gevaccineerd. RTL Nieuws-presentator Antoin Peeters legt in onderstaande video uit wat de voordelen van dit vaccin zijn en wanneer het vaccineren mogelijk begint.

Moderna-vaccin: belangrijk instrument in strijd tegen corona

01:04
Lopen
Lees ook:
Lopen kinderen meer risico door de Britse coronamutatie?