Spoorloos verdwenen

Ontvoerde Floor en Mees na zes jaar teruggevonden: 'Zo blij dat ze weer terecht zijn'

06 januari 2021 16:37 Aangepast: 07 januari 2021 13:55
Beeld ter illustratie.

De nu 17-jarige Floor en 13-jarige Mees Werres verdwenen in 2014 spoorloos. Vader Xander Werres kreeg gistermiddag ineens een telefoontje van de politie met de mededeling dat zijn kinderen in Oostenrijk waren aangetroffen. "Dit had ik echt nooit meer verwacht. Ik ben echt zo ontzettend blij en opgelucht", laat hij RTL Nieuws weten.

De moeder van de kinderen, Miriam A. uit Wijnandsrade, vertrok in 2014 met Floor en Mees, nadat de rechtbank de kinderen onder toezicht stelde. Daarna bleken ze voor iedereen onvindbaar te zijn. In een ultieme poging stond er sinds 2016 ook een internationaal opsporings- en arrestatiebevel uit tegen Miriam A. Daarmee werd zij officieel verdacht voor de ontvoering van haar kinderen.  

Contact verloren

In 2007 scheidden Xander en Miriam. Daarna zag vader Xander zijn kinderen nog maar af en toe. Al snel verdween al het contact. Instanties hielden met allerlei verschillende scenario's rekening, waaronder dat het drietal naar het buitenland was vertrokken.

"Het is dus inmiddels alweer 12 jaar geleden dat ik mijn kinderen voor het laatst gezien heb". Hij kan het nieuws rondom de vondst van zijn kinderen amper nog bevatten. "Het voelt zo onwerkelijk". 

Miniatuurvoorbeeld
Ontvoerd door moeder

Deze zomer 34 kinderen ontvoerd, opvallend vaak door de moeder

Volgens ZO-NWS, die de zaak al jaren heeft gevolgd, liepen ze maandag in het ziekenhuis van het Oostenrijkse Innsbruck tegen de lamp, omdat ze zich daar niet wilden identificeren. Mees en Floor zouden hun moeder zelf naar het ziekenhuis hebben gebracht. "Ik heb begrepen dat zij verlopen paspoorten hadden, en toen ze weigerden hun naam te geven gingen alle alarmbellen af." 

Uiteindelijk bleken de kinderen en hun moeder in een dorpje in Tirol te wonen, op ongeveer anderhalf uur rijden van Innsbruck.

Katja Tersch van de Oostenrijkse politie bevestigt dat de moeder van de kinderen inmiddels in het ziekenhuis is overleden. De kinderen worden op dit moment opgevangen door de Oostenrijkse Jeugdzorg. 

Terug naar Nederland

"Voor de kinderen is het nu natuurlijk een lastige en trieste situatie", zegt vader Xander. Hoe het nu verder zal gaan is vooralsnog onduidelijk. "Ik heb ontzettend veel vragen en weinig antwoorden. Dat zal ik de komende tijd samen met Bureau Jeugdzorg gaan uitzoeken".

Voorlopig blijven de kinderen onder voogdij van Bureau Jeugdzorg. Woordvoerder Gerard van de Straat laat weten: "Dit is voor ons ook een hele bijzondere zaak. Er is in de afgelopen jaren vaak actie ondernomen om de verblijfsplek van deze kinderen te vinden. Wij gaan nu eerst contact leggen met de instanties daar in Oostenrijk. Het is nog afwachten of de kinderen direct naar Nederland komen".  

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore