Corona-update, stel je vraag

Hoe groot is de kans op een ernstige allergische reactie na vaccinatie?

06 januari 2021 15:41 Aangepast: 08 januari 2021 10:00

Als je een coronavaccin krijgt, dan moet je daarna een kwartier op de priklocatie blijven om er zeker van te zijn dat je geen allergische reactie krijgt. Waarom is dat, vroegen meerdere lezers zich af. Komt een allergische reactie dan zo vaak voor?

Om maar te beginnen met die laatste vraag: nee, een allergische reactie komt niet vaak voor, zegt Leonoor Wijmans, vaccinexpert van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), dat in Nederland beoordeelt of medicijnen veilig genoeg zijn om op de markt te brengen. "Sterker nog: van de tienduizenden mensen die meededen aan de studies, kreeg niemand een ernstige allergische reactie."

Allergie altijd mogelijk

"Maar dat je een allergische reactie kunt krijgen, is niet volledig uit te sluiten. Mensen kunnen overal allergisch voor zijn, dus ook voor (één van de stoffen in) het vaccin. Begin deze maand kregen twee Britse gezondheidsmedewerkers die bekend zijn met allergieën een allergische reactie na vaccinatie met het Pfizer-vaccin.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Allergische reactie na coronavaccin: 'Zeldzaam, maar gebeurt vaker'

"Bij bijvoorbeeld het griepvaccin weten de meeste mensen of ze allergisch zijn voor een van de stoffen, omdat ze dat ieder jaar weer krijgen. Maar bij dit nieuwe vaccin weet iemand dat misschien nog niet. Daarom is het verstandig om mensen nog even te observeren."

Medicijnen nodig

Als iemand een allergische reactie krijgt op het vaccin, dan kan die heel licht zijn, maar in een enkel geval ook zo ernstig dat iemand medicijnen nodig heeft. Die zijn aanwezig op de priklocaties. "Met die medicijnen, bijvoorbeeld een EpiPen, is ook een ernstige allergische reactie heel goed te behandelen", benadrukt Wijmans.

Ook langer na de vaccinatie kun je nog klachten krijgen, maar dan gaat het om bijwerkingen. Die zijn bij deze vaccins in principe hetzelfde als bij andere vaccins. Bij het Pfizer-vaccin heeft zo'n 75 procent een of twee dagen last van een wat pijnlijke of rode prikplek. Verder komen hoofdpijn, vermoeidheid, spierpijn en in mindere mate koorts in de eerste dagen na de vaccinatie voor. De andere vaccins hebben soortgelijke bijwerkingen.

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore