Coronavirus

Mogelijk strengere maatregelen, dit doen de landen om ons heen

06 januari 2021 14:39 Aangepast: 06 januari 2021 16:16
Het is leeg in Nederlandse winkelstraten door de lockdown. Beeld © ANP

De besmettingscijfers zijn een stuk hoger dan gehoopt werd. Het kabinet zou overwegen om de maatregelen daarom nog verder te verscherpen. Maar hoeveel scherper kunnen ze nog? Dit doen de landen om ons heen.

De huidige lockdown duurt tot 19 januari, maar de kans is groot dat de maatregelen daarna worden verlengd, bleek gisteren tijdens een Tweede Kamerdebat over het coronavaccin. Op een vraag van ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers antwoordde premier Rutte dat we er 'echt nog niet' zijn. 

Of in Nederland nog extra maatregelen worden genomen, wordt de komende dagen bekeken. Er komt vrijdag een advies van het Outbreak Management Team (OMT), zondag is er Catshuis-beraad en aanstaande dinsdag een persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge. 

Grote zorg

Grote zorg is hoe besmettelijk de nieuwe corona-variant is bij kinderen. Daarnaast wordt gekeken naar een betere naleving van de huidige regels. In andere Europese landen is een avondklok ingevoerd, maar volgens bronnen probeert het kabinet een invoering in Nederland nog altijd te voorkomen. 

Miniatuurvoorbeeld
Liveblog corona:

RIVM: 7142 nieuwe coronabesmettingen, weekgemiddelde blijft dalen

Ook in de landen om ons heen is het einde van de maatregelen nog niet in zicht. In België wordt binnenkort besloten over verlenging van de lockdown, in Duitsland is die verlengd tot 31 januari en in Groot-Brittannië zelfs tot half februari. In die landen bewijzen ze ook dat de maatregelen nog een stuk strenger kunnen dan hier.

Avondklok

In beide landen zijn 'toeristische activiteiten' waaronder hotelovernachtingen nu al niet toegestaan. Ook geldt in delen van Duitsland een avondklok, wat betekent dat mensen 's avonds en 's nachts de straat niet op mogen, en mogen mensen in zogenoemde 'coronahotspots' maximaal 15 kilometer van hun huis komen. Mensen mogen nog maar één persoon van buiten hun huishouden thuis ontvangen. De scholen blijven daar al die tijd gesloten.

Een avondklok geldt ook in België. Daar mogen mensen tussen twaalf uur 's nachts en vijf uur 's morgens niet op straat komen. De winkels zijn open, maar mensen mogen daar maximaal 30 minuten binnen zijn. Nauw contact hebben mag maar met één vast persoon buiten het gezin, voor wie alleen woont mogen dit twee mensen zijn.

15 mensen bij kerkdienst

Kerkdiensten, begrafenissen en bruiloften mogen doorgaan, maar daar mogen – kinderen en de voorganger niet meegerekend – maximaal 15 mensen bij elkaar zijn. Eten na afloop is niet toegestaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore