400 slachtoffers

Fors minder vuurwerkslachtoffers, daling van 70 procent

05 januari 2021 17:14 Aangepast: 05 januari 2021 17:15
Vuurwerk boven Maasdam. Ondanks het vuurwerkverbod werd er toch nog veel geknald. Beeld © ANP

Het vuurwerkverbod heeft dit jaar zijn vruchten afgeworpen als het gaat om vuurwerkslachtoffers. Het totaal aantal slachtoffers is ten opzichte van vorig jaar met 70 procent gedaald.

Bijna 400 patiënten zijn afgelopen jaarwisseling behandeld voor vuurwerkletsel op de spoedeisende hulp of huisartsenpost. Vorig jaar waren het nog 1300 vuurwerkslachtoffers. 

Dat blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL, kenniscentrum voor letselpreventie. "We zijn blij te zien dat het vuurwerkverbod heeft geleid tot een forse daling van het aantal vuurwerkslachtoffers", zegt Birgitte Blatter van VeiligheidNL.

Minder oogletsel

"Toch vinden we het aantal van 400 vuurwerkgewonden dat op de Spoedeisende Hulp of huisartsenpost terecht is gekomen nog best hoog, gezien het vuurwerkverbod."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tim (11) belandde op ic door vuurwerkbom: 'Wonder dat hij nog leeft'

Volgens Blatter heeft het vuurwerkverbod geen verschuiving veroorzaakt naar zwaar illegaal vuurwerk. De meerderheid van de verwondingen ontstond door knalvuurwerk, waarvan 41 procent van de patiënten behandeld moest worden voor brandwonden. 

14 procent van de patiënten had oogletsel opgelopen. Dat is relatief laag vergeleken met vorig jaar: toen was dit 27 procent. 

Bekijk ook: 2021 begint niet overal rustig

De jaarwisseling is mede dankzij het vuurwerkverbod relatief rustig verlopen. Maar op sommige plekken waren er toch heftige incidenten.

Opvallend is dat bijna twee derde van de slachtoffers jonger was dan 20 jaar. Dat is 14 procent meer dan vorig jaar. Net zoals vorige jaren raakten veel meer mannen (82%) gewond dan vrouwen.

Ook volgend jaar?

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, zei eerder dat afgelopen jaarwisseling meer dan geslaagd was. "De eerste tekenen van het vuurwerkverbod smaken er bij mij naar dat we dit blijven doorzetten. 

"Wat Nijmegen betreft sowieso, maar ik zou zeggen tegen het kabinet: 'Nu echt doorzetten, voor het hele land een vuurwerkverbod'. Ook voor volgend jaar."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bruls roept kabinet op: 'Maak vuurwerkverbod definitief'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore