Ondanks protocollen

Meer verpleeghuizen met positieve test dan tijdens piek eerste golf

05 januari 2021 11:11 Aangepast: 05 januari 2021 13:26
Beeld © ANP

Ondanks alle maatregelen die zijn genomen het afgelopen jaar, groeit het aantal verpleeghuizen met coronabesmettingen. Eén op de drie verpleeghuizen in Nederland heeft de afgelopen vier weken te maken gehad met corona, blijkt uit cijfers.

Het aantal verpleeghuizen met minimaal één positieve test in de voorbije vier weken is op dit moment hoger dan tijdens de piek van de eerste golf. Gisteren meldde het RIVM dat in 844 Nederlandse verpleeghuizen afgelopen maand minstens één bewoner positief is getest. 

Op de piek tijdens de eerste golf, op 15 en 16 april, waren dit 828 verpleeghuizen. In de regio Zuid-Holland-Zuid geldt dat zelfs voor de helft van alle verpleeghuizen.

Er is een aantal mogelijke verklaringen voor de hogere cijfers van nu. Zo duurt de tweede golf veel langer dan de eerste en is het coronavirus op dit moment veel meer verspreid over het land.

Zo bleef bijvoorbeeld Noord-Nederland tijdens de eerste golf behoorlijk buiten schot. Een andere verklaring is dat er op dit moment uitgebreider wordt getest. Zeker aan het begin van de eerste golf waren tests schaars en constateerden artsen vaker corona dan in de officiële statistieken terug is te vinden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wanneer ben jij aan de beurt? Dit is het vaccinatieplan

Dat de cijfers nu hoger liggen is desondanks opmerkelijk. Na de problemen in verpleeghuizen tijdens de eerste golf zijn juist plannen en protocollen gemaakt om een herhaling van de ‘stille ramp’ bij een volgende piek te voorkomen.

Desondanks is het virus de afgelopen weken dus toch in één op de drie verpleeghuizen aangetroffen.

Bekijk ook: Studenten bellen sinds corona met eenzame ouderen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore