63.000 mensen

De bevolkingsgroei halveerde dit jaar. De reden? Corona

05 januari 2021 02:26
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

De bevolkingsgroei halveerde het afgelopen jaar. Er kwamen in 2020 zo'n 63.000 mensen bij, terwijl dat er een jaar eerder nog 132.000 waren. Door de vele reisbeperkingen vanwege het coronavirus kwamen weinig migranten deze kant op. Ook overleden er meer mensen door de uitbraak van het coronavirus.

Dat meldt het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS). Van tevoren hadden statistici verwacht dat Nederland nu meer dan 17,5 miljoen mensen zou tellen, maar dat is niet gebeurd. Het aantal inwoners bleef net onder deze grens hangen.

Eerste golf

Met name de eerste golf van het coronavirus had een groot effect op de bevolkingsgroei, zeggen de onderzoekers. Het aantal sterfgevallen oversteeg het aantal geboortes. Bovendien droogde de migratiestroom richting Nederland vrijwel op.

De onderzoekers zagen ook dat minder mensen naar het buitenland verhuisden. Toen de coronamaatregelen werden versoepeld, kwam de migratie ook weer op gang. Tijdens de tweede golf die volgde in het najaar nam de migratie minder af.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bevolkingsgroei Nederland zet door: 18 miljoen inwoners in 2026

Het komt vooral door migratie dat de bevolking vorig jaar toch nog is gegroeid. Over het hele jaar kwamen er 59.000 meer mensen naar Nederland dan er naar het buitenland verhuisden. Daar komt bij dat er 4000 meer kinderen werden geboren dan er mensen overleden.

Regionale verschillen

In de tien grootste gemeenten van het land was het goed te merken dat de bevolkingsgroei vorig jaar afnam. De meeste grotere steden groeien normaal gesproken vooral vanwege migratie.

"Doordat het aantal immigranten sinds de wereldwijde coronamaatregelen sterk afnam, zakte de bevolkingsgroei vooral in deze steden in", leggen de onderzoekers uit. "Er kwamen niet alleen minder arbeidsmigranten maar ook minder internationale studenten."

In 65 van de 355 Nederlandse gemeenten kromp de bevolking. Bekijk hier hoe het inwonersaantal veranderde in jouw gemeente:  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore