Ga naar de inhoud
Twee dagen vervroegd

Vaccinatie van eerste zorgmedewerkers begint woensdag

Vaccinatie van een kwetsbare oudere in Zweden Beeld © ANP

De datum waarop het eerste coronavaccin in Nederland wordt gegeven, is vervroegd naar komende woensdag. Dat heeft minister Hugo de Jonge bekendgemaakt.

De eerste prik wordt nog steeds in Veghel gegeven, en in diverse ziekenhuizen worden de eerste mensen gevaccineerd. "We starten met medewerkers in verpleeghuizen, kleinschalige woonvormen en directe Covid-zorg", zei De Jonge.

Druk vanuit de zorg

Het eerste plan was om de eerste vaccinatie op 8 januari te zetten. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft na een oproep van ziekenhuizen 30.000 vaccins van Pfizer vervroegd beschikbaar gesteld. De acute zorg dreigt de druk niet meer aan te kunnen. 

Hoe
Lees ook:
Hoe snel gaat het aantal besmettingen omlaag na vaccinatie?

Vanaf vrijdag 8 januari wordt ook in Rotterdam en Houten gevaccineerd, en maandag 11 januari volgen Amsterdam, Drenthe en Den Haag. Vanaf 15 januari zijn alle 25 GGD-priklocaties in het land geopend voor het toedienen van de coronavaccins.

Na de zorgmedewerkers

Ouderen en kwetsbaren zouden aanvankelijk als eerste aan de beurt zijn voor een vaccinatie. Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg en Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, riepen het kabinet vervolgens op om zorgpersoneel als eerste te vaccineren tegen het virus.

Na de groep zorgmedewerkers uit de verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen, worden 178.000 zorgmedewerkers in de gehandicaptenzorg en 166.000 mensen in de wijkverpleging en in de WMO-ondersteuning uitgenodigd voor een vaccinatie.

Nierpatiënt Brian (82) krijgt eerste prik met Oxfordvaccin: 'Betekent veel voor me'

00:52
In het Verenigd Koninkrijk is het inenten met het Oxford/Astrazeneca-vaccin al gestart.

Eerder werd al bekend dat medewerkers uit de acute zorg, zoals verpleegkundigen en artsen op de intensive care en de spoedeisende hulp, ook onderdeel worden van de groep die als eerste in aanmerking komt voor vaccinatie tegen het coronavirus. 

Niet voor 8 januari

Kuipers liet zaterdag nog weten dat het niet mogelijk was om eerder dan 8 januari te starten. "De verdeling van het vaccin, dat met -70 graden moet worden bewaard en komt in batches van duizend stuks, kost gewoon een aantal dagen tijd", zei hij toen. "Het kost tijd om draaiboeken te maken en vaccins uit te rollen."

Andere Europese landen dienen sinds vorige week het Pfizer-vaccin al toe. Daardoor kwam minister De Jonge onder vuur te liggen. 

Medewerkers
Lees ook:
Medewerkers acute zorg worden toch zo snel mogelijk gevaccineerd tegen coronavirus