Ga naar de inhoud
Coronacrisis

Ook huisartsen worden met voorrang gevaccineerd

Beeld © ANP

Ook huisartsen worden net als acute zorgmedewerkers met prioriteit gevaccineerd. Dat meldt de Landelijke huisartsenvereniging LHV. Huisartsen en hun zorgverlenende medewerkers zullen met het Moderna-vaccin worden ingeënt. Dat zal naar verwachting eind januari beginnen.

De precieze uitwerking volgt nog. Ella Kalsbeek, voorzitter LHV, is blij met het besluit.

Duidelijke afspraak

"We hebben vandaag een duidelijke afspraak gemaakt met het ministerie van Volkgezondheid: iedereen die een rol heeft in de huisartsenspoedzorg maakt onderdeel uit van de keten acute zorg en gaat zo snel mogelijk gevaccineerd worden."

Gisteren bracht het ministerie van Volksgezondheid naar buiten dat het zorgpersoneel in de acute zorg op korte termijn zal worden gevaccineerd. In de eerste berichten daarover werden de huisartsen niet expliciet genoemd. Daarom werd er vandaag overleg gevoerd tussen het ministerie en de beroepsgroep.

Medewerkers
Lees ook:
Medewerkers acute zorg worden toch zo snel mogelijk gevaccineerd tegen coronavirus

Er wordt verwacht dat er nog deze maand kan worden begonnen met vaccineren met het Moderna-vaccin. Mocht het vaccin van Moderna onverhoopt niet in januari beschikbaar komen, dan wordt er een andere oplossing gezocht voor snelle vaccinatie van huisartsen. Dat wordt op 15 januari nader beoordeeld.

Toelating Moderna

Mogelijk wordt er deze week al besloten over toelating van Moderna, waarna het vaccineren van huisartsen naar verwachting eind januari kan starten. De huisartsen gaan elkaar vaccineren.

Over de verdere uitwerking van de vaccinatiestrategie komt het ministerie van Volksgezondheid morgen met verdere details. De komende tijd zal ook meer bekend worden over de aantallen beschikbare vaccins. De huidige aantallen zijn nog niet zo groot.

Ook
Lees ook:
Ook huisartsen willen eerder worden gevaccineerd, vandaag overleg

Bekijk ook:

03:10
Op 8 januari gaat het vaccineren tegen het coronavirus in Nederland eindelijk van start. Het is een megaoperatie, maar hoe gaat dat allemaal in zijn werk? En wie gaan ons eigenlijk vaccinneren? In deze video legt immunoloog Ger Rijkers uit wat je moet wet