Ga naar de inhoud
Voorrangsplannen

Ook huisartsen willen eerder worden gevaccineerd, vandaag overleg

Huisarts op bezoek bij een coronapatiënt. Beeld © ANP

Huisartsen zijn in overleg met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het vaccinatiebeleid. Volgens een tweet van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) worden daarover waarschijnlijk vandaag nog spijkers met koppen geslagen.

De LHV meldt contact met het ministerie te hebben opgenomen omdat de huisartsen niet zijn genoemd in de vaccinatievoorrangsplannen van gisteren. "Die spelen ook een belangrijke rol spelen in de spoedzorg", schrijft de LHV.

Gisteren werd bekend dat het kabinet bij het vaccineren toch ook voorrang gaat geven aan mensen die in de acute zorg (zoals de ic, spoedeisende hulp en ambulance) werken. Dit om ervoor te zorgen dat er voldoende zorgpersoneel voorhanden blijft als het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames blijft oplopen.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen noemde dat fantastisch nieuws. En ook ic-voorman Diederik Gommers reageerde verheugd. De voorbereiding van de snellere invoering kost wel even tijd en vaccineren zal niet voor 8 januari gebeuren, zei Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Kuipers en Gommers hadden al aangedrongen op snellere vaccinatie van zorgpersoneel.

Ziekenhuizen
Lees ook:
Ziekenhuizen blij met snellere vaccinatie: 'Fantastisch nieuws'

De huisartsen melden dat er zaterdag intensief overleg is geweest met het ministerie over het moment waarop ook huisartsen gevaccineerd gaan worden. De LHV hoopt de afspraken erover zondag af te ronden.

Bekijk ook: zo komt het coronavaccin naar ons toe

Rustig ontdooien en snel vervoeren: zo komt het coronavaccin naar ons toe

03:53
Opslag en distributie vragen om een strakke organisatie. Het RIVM en de distributeur leggen uit hoe dat in zijn werk gaat.
Waarom
Lees ook:
Waarom verandert het kabinet de vaccinstrategie? Vijf vragen en antwoorden