Natte sneeuw

'Kwakkelweer is het woord dat voor de komende tijd is uitgevonden'

03 januari 2021 12:31 Aangepast: 03 januari 2021 12:48
Beeld © ANP

Wakker worden, uit je raam kijken en uitzicht hebben over een mooi, groot sneeuwlandschap. Wie daarvan droomt, moet nog even wachten. Of verhuizen naar de Limburgse heuvels. Want voorlopig wordt het voor de meeste mensen in Nederland gewoon 'kwakkelweer'.

"Het lijkt wel of dat woord voor de komende periode uitgevonden is", zegt meteoroloog bij Buienradar Philippe Schambergen. "Het weer is eigenlijk vlees noch vis. Overdag ligt de temperatuur net boven het vriespunt. 's Nachts rond het vriespunt. Maar echt vriezen op grote schaal doet het niet."

Natte sneeuw

Lokaal kan er vannacht wat natte sneeuw vallen. Vooral in het zuidoosten. "Rond Venlo en Eindhoven bijvoorbeeld. En ook in de Veluwe en rond de heuvels in Nijmegen. Maar dat is lang niet genoeg voor een wit wonderland."

Hoewel, in het zuiden van Limburg kan het tijdelijk wit worden. "In de Limburgse heuvels kan sneeuw blijven liggen, dus de mensen daar worden misschien wakker in een witte wereld. In het gunstigste geval zal er bovenop de Vaalserberg 2 tot 3 centimeter liggen. Dat is een grasveld dat helemaal is bedekt, waardoor je het gras niet meer ziet." Lokaal kan er sprake zijn van gladheid. "Maar het zal geen echt probleem worden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Toch nog even sneeuw in Nederland: 'Wie had dat gedacht?'

De Limburgse witte wereld zal in de loop van de ochtend weer verdwijnen. "Het probleem is dat er weinig neerslag valt. Als het stevig zou regenen, had het in een groter gedeelte van Nederland over kunnen gaan in sneeuw. Maar met deze intensiteit niet."

Even wit?

De hele week houdt dit soort weer aan, zegt Schambergen. "Het is kwakkelweer tot komend weekend. De komende dagen zou er weleens een natte sneeuwvlok tussen kunnen zitten. Maar het is net 1 of 2 graden te warm voor sneeuw die goed blijft liggen. Echt winterweer zit er niet in, al sluit ik niet uit dat het lokaal toch even wit kan worden, vooral in de nacht en vroege ochtend." 

Hoe het weer er na de komende week uitziet, is onzeker. "De temperatuur blijft wel vrij koud voor de tijd van het jaar."

De VS had half december wel met hevige sneeuwval te maken. Bekijk hieronder de beelden van de sneeuwstorm. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore