Tijdens jaarwisseling

Wéér honderden autobranden tijdens jaarwisseling: 'Ik ben boos en verdrietig'

02 januari 2021 15:37
De auto's van Gradeke en Leny zijn uitgebrand met de jaarwisseling Beeld © Privéfoto's

Voor Leny en Gradeke kon het jaar niet slechter beginnen: hun auto's werden in brand gestoken tijdens de jaarwisseling. "Jeetje, ik ben gewoon in shock. Ik heb er al twee nachten niet van kunnen geslapen."

Opnieuw werden tijdens de jaarwisseling honderden auto's in brand gestoken. De woede en het verdriet van Leny en Gradeke staat dan ook symbool voor het leed van honderden anderen.

Gradeke Penninga (49) uit Zeist had haar auto deze week nog even naar de garage gebracht, voor een preventieve onderhoudsbeurt. "Ik begin maandag met een nieuwe baan in de zorg. Ik heb onregelmatige diensten, dus zonder mijn Ford Ka kom ik er niet." 

'Horror' 

Na een gezellige oudjaarsavond met kennissen wordt ze wakker gebeld door de politie. Haar auto is afgebrand, en er zijn geen daders in beeld. "Horror." Ze heeft er geen andere woorden voor. 

Gradeke naast haar uitgebrande auto. Gradeke naast haar uitgebrande auto.

Buurtbewoners hebben haar video's gestuurd. "Mijn auto stond in lichtelaaie. Het alarm ging af en hij toeterde ook helemaal", vertelt ze emotioneel. Twaalf jaar lang bracht de auto Gradeke en haar kinderen overal heen. "Hoe ik me voel? Boos en verdrietig. Ik ben in shock. Ja, zeg maar gerust in de war. Ik heb er al twee nachten niet van kunnen slapen. Ik voel me niet meer veilig." 

'Het raakt me diep' 

Buurtbewoners hebben hun auto's aangeboden, zodat de 49-jarige maandag naar haar nieuwe werk kan. "Alle reacties zijn hartverwarmend." Ze zal tijdelijk de auto van haar dochter, die toch thuiswerkt, gebruiken. "Mijn man werkt met coronapatiënten in de verstandelijke handicapzorg, ook met onregelmatige tijden. Wij kunnen niet zonder auto." Het raakt haar dan ook dat zoveel buurtbewoners te hulp schieten. "Maar het liefst wil ik dat de daders zich melden." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hulpverleners bekogeld, huizen beschadigd: incidenten in jouw regio

Leny van der Harst (84) kan met het verdriet meepraten. Op nieuwjaarsdag werd ze wakker, keek uit het raam en de auto stond er niet meer. "Er waren alleen nog wat zwarte vlekken op de grond te zien", vertelt ze emotioneel aan RTL Nieuws.

'Auto is haar leven'

Overstuur belde ze haar familie. "Die auto is mijn leven. De schok dat-ie weg is, is heel groot. Ik kan het nog steeds niet bevatten."

Oma Leny en haar (uitgebrande) auto. Oma Leny en haar (uitgebrande) auto.

Leny gebruikt haar auto overal voor. "Het zijn m'n benen. Ik kom niet meer tot het einde van de straat. Dus ik deed er alles mee, boodschapjes, naar m'n dochter, zoon en kleinkinderen, naar verjaardagen." Het gaf haar vrijheid. "Die auto is 'm'n tweede huisje."

De familie startte een crowdfunding, zodat oma Leny haar 'benen' weer terug krijgt. Binnen twee uur is het streefbedrag gehaald, en de teller blijft tikken. "We gaan deze week kijken voor een nieuwe tweedehandsauto. Die oma weer van A naar B kan brengen", vertelt kleindochter Kim. 

Dankbaar

Leny kan het niet bevatten en is erg dankbaar. "Er zijn slechte jongens die auto's in brand steken, maar er zijn ook zo veel goede mensen die mij nu helpen. Ik kan straks mijn boodschapjes weer doen."

Branden tijdens de jaarwisseling

Vorig jaar kreeg de brandweer tijdens de jaarwisseling 4340 meldingen. Hoeveel autobranden daarbij zaten is onbekend. 

Dit jaar kreeg de brandweer iets minder meldingen: namelijk 3959 meldingen. Dit waren onder meer 612 containerbranden, 95 woningbranden en 226 autobranden.

Bron: Woordvoerder brandweer

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore