Van 3,2 miljoen kilo

2 jaar na de containerramp ligt er nog bijna een miljoen kilo afval in zee

02 januari 2021 09:35 Aangepast: 02 januari 2021 09:41
Terschelling, januari 2019: opruimactie op het strand na het ongeluk met de lading van de MSC Zoe. Beeld © ANP

MSC Zoe verloor twee jaar geleden rond deze tijd 342 containers, toen het schip in zwaar weer kwam. Een deel van de spullen is op de Waddeneilanden aangespoeld, de rest zonk naar de zeebodem. Nog steeds ligt een kwart van de spullen in de Noord- en Waddenzee.

Er belandde 3,2 miljoen kilo afval van de MSC Zoe in zowel de Noordzee als de Waddenzee. Er spoelden containers aan, mensen uit het hele land hielpen met opruimen en er werd door zowel bergers als vissers afval uit zee gehaald.

Bekijk hier een reconstructie van de containerramp:

Na 11 maanden opruimen, werd in november 2019 besloten om te stoppen. Er zou 2,4 miljoen kilo afval uit de zee zijn gehaald. Dat betekent dat er nog een kwart van het afval in de zee ligt. "Dat moet zo snel mogelijk worden opgeruimd", zegt Ewout van Galen van Stichting De Noordzee. "Ook het onzichtbare afval in zee is schadelijk."

'Probleem verdwijnt niet' 

"We zijn blij met de moeite die is gedaan en de 2,4 miljoen kilo afval die uit zee is gehaald," zegt Van Galen. "Maar het kan niet zo zijn dat nu alleen het afval wordt opgeruimd dat toevallig aanspoelt of in een vissersnet belandt. Plastic afval vergaat niet, dus dit probleem verdwijnt niet vanzelf."

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

Nog miljoenen plastic korrels op Schiermonnikoog: 'Hoe ga je dit schoonmaken?'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore