Vuurwerkverbod

Overal knalde het om 12 uur 's nachts: 'Je handhaaft alleen de excessen'

01 januari 2021 12:07 Aangepast: 01 januari 2021 12:08
Vuurwerk boven Groningen Beeld © ANP

Keek jij naar buiten om 12 uur? Of stond je buiten? Dan heb je ongetwijfeld vuurwerk gehoord en gezien. Het vuurwerkverbod zorgde zeker voor minder vuurwerk, maar afgestoken werd er toch. En dat schiet bij veel mensen toch in het verkeerde keelgat. "Het geluid van onverschilligheid."

Officier van Justitie Eva Kwakman wist niet wat ze hoorde en werd er zelfs wat verdrietig van. Op Twitter beschrijft ze haar gevoel. Ze zegt niet naïef te zijn, 'maar om rond middernacht echt te hóren hoeveel mensen eigenlijk moedwillig strafbare feiten plegen, was toch wel een indrukwekkende ervaring.'

'Uitpuilende ziekenhuizen, overbelaste hulpdiensten'

Kwakman: "Dit vuurwerkverbod had zo’n evidente reden: uitpuilende ziekenhuizen, overbelaste hulpdiensten. Het geluid raakte me voor alle mensen die al bijna een jaar tegen alles in voor zorg, onderwijs en veiligheid werken, die moe zijn en soms bang. Geluid van onverschilligheid."

Bekijk hier beelden van het vuurwerk van afgelopen nacht:

Het was misschien niet zo veel als tijdens andere jaarwisselingen, maar ondanks het vuurwerkverbod werd er op verschillende plekken flink geknald.

Ook anderen reageren op sociale media boos of teleurgesteld. "Ik hoop dat jullie allemaal een serieuze boete krijgen. Ik heb honden die er doodsbang van zijn", zegt Candy op Facebook. En Margit vindt het schandalig en asociaal. "Het afsteken is verboden, maar niemand in Nederland schijnt zich eraan te storen."

Cadeautje

Uiteraard vond niet iedereen het vervelend dat er pijlen de lucht in gingen. Irma bijvoorbeeld: "Ik werd er zo blij van. Had de burgerlijke ongehoorzaamheid niet in deze grote mate verwacht. Was een cadeautje."

Ze kreeg bijval van sommige andere twitteraars:

Jan Struijs van de politiebond was er niet blij mee dat er zo veel vuurwerk te horen en te zien was. "Niemand had de illusie dat iedereen zich er aan zou houden, maar dat er zo veel vuurwerk af werd gestoken, dat is wel teleurstellend."

Er was geen prioriteit op het handhaven van het vuurwerkverbod, zegt Struijs. Die ook stelt dat er wel minder vuurwerk was dan normaal. "We zijn zeker niet achter de knallen aangegaan. Politiemensen hadden het wel verwacht, maar je kunt niet alles handhaven. Je handhaaft alleen de excessen."

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hulpverleners bekogeld, huizen beschadigd: incidenten in jouw regio

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore