Overzicht per provincie

Hulpverleners bekogeld, huizen beschadigd: incidenten in jouw regio

01 januari 2021 09:30 Aangepast: 01 januari 2021 11:37
Vuurwerk boven Maasdam. Ondanks het vuurwerkverbod is om middernacht door het hele land flink geknald. Beeld © ANP

Ondanks het vuurwerkverbod is om middernacht door het hele land flink geknald met vuurwerk. Ook waren meerdere branden en zijn hulpverleners bekogeld met stenen en vuurwerk. Dit zijn de meest opvallende gebeurtenissen van afgelopen nacht.

Noord-Holland: man raakt hand kwijt

In de Kwakel in de gemeente Uithoorn is een man ernstig gewond geraakt door een vuurwerkongeval. Hij moet waarschijnlijk een hand missen. Wat er precies gebeurd is is niet duidelijk, maar volgens een politiewoordvoerster was de man zelf het vuurwerk aan het afsteken waarna het mis ging.

In Haarlem is een aantal woningen beschadigd geraakt door zwaar vuurwerk. Door de explosie zijn ramen van huizen gesneuveld. Er zijn geen gewonden gevallen.

In Amsterdam zijn op de Osdorper Ban in Nieuw-West politiemensen met vuurwerk bekogeld. De politie heeft vijf mensen aangehouden. 

Dit zijn de meest opvallende beelden die de redactie uit Nederland binnenkreeg:

Utrecht: politieauto's botsen door vuurwerk

In Baarn botsten twee politiewagens met elkaar toen er vuurwerk onder één van de auto’s kwam en deze moest uitwijken.

In Amersfoort werd het vooral rond 23.00 uur onrustig. Een groep van zo’n 80-100 mensen hadden zich verzameld. De ME werd ingezet. De ME werd ook ingezet in Oudewater en in Utrecht. In die laatste stad bekogelden jongeren de politie met stenen.

In de stad Utrecht zijn verder zo'n 17 auto’s (zwaar) beschadigd geraakt door brandstichting. Onder andere in Lunetten, Hoograven en de Rivierenwijk.

Gelderland: hulpverleners met stenen bekogeld

In Arnhem zijn drie politiemensen gewond geraakt bij het beëindigen van een feest met 70 mensen in een pand aan de Koningsweg in Arnhem. Ze werden bekogeld met stenen. Een van de agenten moest voor behandeling naar het ziekenhuis. De ME werd ingezet. Drie bezoekers zijn aan gehouden.

In Tiel heeft een school in brand gestaan, mogelijk door vuurwerk. Ook heeft de ME een kruising in de plaats ontruimd, nadat tientallen jongeren het kruispunt hadden bezet, er spullen naartoe hadden gesleept en die in brand hadden gestoken.

In Nijmegen is de brandweer bekogeld met vuurwerk tijdens het blussen van een vreugdevuur, meldt de Gelderlander.

In Waardenburg hinderde een groep van ongeveer honderd mensen de brandweer die een autobrand wilde blussen. De ME moest rond 01.30 uur komen om te helpen. In Hedel gebeurde ook zoiets, ook daar hinderden 50 mensen de brandweer en werd vuurwerk gegooid naar de hulpverleners.

Een politieagent heeft een waarschuwingsschot gelost nadat hij werd belaagd door een groep jongeren in Wapenveld. De agent sprak de jongeren aan omdat ze een vuur hadden aangestoken.

Overijssel: 20 huizen beschadigd

Bij een explosie in Deventer zijn 20 woningen beschadigd. Onder andere de ruiten van veel woningen zijn gesneuveld. Er zijn geen gewonden. De politie heeft één verdachte aangehouden. Zijn rol wordt onderzocht.

Flevoland: autobranden op Urk

Op Urk was het de afgelopen weken onrustig. Vannacht waren daar enkele autobranden. Op een video op Twitter is te zien hoe een man zijn auto tegen een lantaarnpaal rijdt en daarna flink wat zwaar vuurwerk afsteekt om de auto af te branden. De brandweer zei op Facebook dat ze bij een brand weg moesten, omdat de situatie te onveilig was. "Laat de hulpverleners met rust!!", schreef de brandweer.  Verder was het rustig, meldt de gemeente Urk. 

In Almere is de jaarwisseling rustig verlopen. In het Flevoziekenhuis kijken ze terug op een relatief rustige jaarwisseling. Er meldden zich daar geen vuurwerkslachtoffers.

Friesland: relschopper belandt in gracht

In Leeuwarden heeft de politie meerdere arrestaties verricht bij ongeregeldheden in het centrum, meldt Omrop Fryslân. Een groep jongeren zou zwaar vuurwerk hebben gegooid richting agenten. Ook de ME en marechaussee kwamen volgens de regionale omroep in actie. Een van relschoppers zou op de vlucht voor de politie in een gracht zijn beland.

Bij Hotel Anne-Klare in Joure zijn alle ramen gesprongen nadat vlakbij het pand een carbidkanon werd afgeschoten.

Zuid-Holland: ME stuurt jongeren weg

In Rotterdam heeft de ME ingegrepen nadat jongeren de brandweer bekogelden met stenen en vuurwerk. De brandweer was bezig een brand bij een school aan de Asserweg te blussen. Volgens lokale media zijn alle jongeren aangehouden, maar dat kon de politiewoordvoerder nog niet bevestigen.

In de Haagse wijk Duindorp is het nieuwe jaar met flink veel knallen in gegaan. Het was rond de jaarwisseling druk op straat. Het bleef rustig.

De politie heeft in Katwijk een groep van veertig jongeren weggestuurd die zich misdroegen. De jongeren waren vuurtjes aan het stoken, staken vuurwerk af en gooiden stenen en zwaar vuurwerk naar hulpverleners.

Opvallende beelden uit Rijswijk: daar vlogen meerdere mensen in brand nadat er iets ontplofte.

Limburg: moeder en zoon in brandend huis

In Hoensbroek is een moeder en haar zoon door de brandweer in Hoensbroek veilig van het dak van hun brandende woning gehaald, meldt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg.

Zeeland: vuurwerkbommen en vernielingen

Omroep Zeeland meldt dat in Zierikzee en Vlissingen vuurwerkbommen voor schade hebben gezorgd. In Westkapelle en Zierikzee werd vuurwerk naar agenten gegooid, meldt de regionale zender.

Noord-Brabant: auto opgeblazen

Aan de Frisselstijnstraat in Veghel is een auto opgeblazen door vuurwerk.

In Den Bosch was het gisteravond erg onrustig. Zo onrustig dat de politie meer bevoegdheden kreeg: er mocht preventief gefouilleerd worden. Jongeren staken er een auto in brand die ze omver hadden geduwd. Daarnaast zijn agenten er belaagd met vuurwerk.

Ook deze beelden komen uit Den Bosch: een jongen op een scooter rijdt langs vuurwerk, precies op het moment van de explosie. 'Om je kapot te schamen', schrijft iemand op Facebook.

Groningen: minder brandwondpatiënten

Het beeld uit Groningen is nog niet helemaal duidelijk. Vooralsnog lijkt het daar relatief rustig te zijn geweest. Het Martini Ziekenhuis in Groningen heeft twintig brandwondpatiënten behandeld. Dat is minder dan andere jaren, meldt Dagblad van het Noorden. Vier werden veroorzaakt door vuurwerk en vier door carbid. Drie patiënten zijn opgenomen in het Brandwondencentrum. Daaronder zijn twee kinderen die brandwonden hebben opgelopen doordat vuurwerk in de kleding viel (tolletjes).

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore