Ziekenhuizen tevreden

Wel incidenten, maar veel minder vuurwerkslachtoffers in nieuwjaarsnacht

01 januari 2021 08:31 Aangepast: 01 januari 2021 10:35
Het was niet druk voor de ambulancemedewerkers vannacht. Beeld © RTL Nieuws

Het is tijdens oudjaarsnacht in jaren niet zo rustig geweest als afgelopen nacht, en ook het aantal alarmeringen van hulpdiensten lag een stuk lager dan normaal. Door het vuurwerkverbod werd er ook een stuk minder vuurwerk afgestoken. Een overzicht van de nacht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hulpverleners bekogeld, huizen beschadigd: incidenten in jouw regio

SEH-arts Sandra Couwenberg van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht zegt een ongekend rustige nacht achter de rug te hebben gehad, en dat komt volgens haar door het vuurwerkverbod en het sluiten van de horeca. 

Minder mensen op de Spoedeisende Hulp

Tussen middernacht en 06.00 uur kwamen er dit keer twaalf mensen naar de Spoedeisende Hulp, dat waren er afgelopen jaren 16 (2020) en 26 (2019). De verwondingen van de patiënten hadden bovendien niets te maken met vuurwerk of vechtpartijen. "Dat is bij andere jaarwisselingen altijd veel meer."

Bekijk ook: wereld luidt 2021 in met vuurwerkshows

Het zijn jaloersmakende beelden: in onder meer Nieuw-Zeeland werd de jaarwisseling met grote vuurwerkshows gevierd.

Ook Tjeerd de Faber, oogarts in Het Oogziekenhuis Rotterdam, heeft het nog nooit zo rustig meegemaakt. "De rustigste jaarwisseling in 23 jaar", zegt hij. "Gelukkig hebben we het door het vuurwerkverbod eindelijk rustig gehad tijdens de jaarwisseling. Een hoop mensen is leed bespaard gebleven."

Eén vuurwerkslachtoffer

"In de 23 jaar dat ik bij het Oogziekenhuis werk, heb ik dit lage aantal slachtoffers tijdens de nieuwjaarsnacht niet meegemaakt", zegt De Faber. Er is slechts één vuurwerkslachtoffer binnengebracht. Vorig jaar waren dat er achttien. Verder zijn twee patiënten behandeld wegens letsel door carbidschieten. 

Politiebond: veel incidenten, geen veldslag

Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond zegt dat agenten toch nog wel vaak moesten optreden. Vooral voor vuurwerk afsteken, illegale feesten en brandstichtingen. Vooral het aantal autobranden viel op, zei Struijs.

Volgens Struijs is de jaarwisseling 'geen veldslag' geworden, zoals die in eerdere jaren door de politie werd ervaren. De incidenten waren erg verspreid, zegt de NPB-voorzitter. Grote brandhaarden waren er niet zozeer. Tegen 03.00 uur werd het volgens hem wel rustiger, mede door de mist. Maar ook in de ochtend worden nog altijd illegale feesten beëindigd, vertelt hij.

Wat hem verder opviel was dat veel mensen incidenten bij de politie meldden. Omdat er ook veel agenten in de nacht op de been waren, kon snel worden ingegrepen en erger worden voorkomen, zei Struijs.

Uit data van alarmeringen.nl blijkt dat er 30 procent minder alarmeringen waren via het P2000-netwerk. Tussen oudjaarsdag 18.00 uur en middernacht hebben de meldkamers de hulpdiensten 1503 keer via P2000 gealarmeerd. In diezelfde periode een jaar geleden was dat 2139 keer, wat neerkomt op een daling van 29,7 procent.

Meerdere incidenten

Maar er waren natuurlijk wel incidenten, zoals altijd tijdens oud en nieuw. In Rijswijk bijvoorbeeld vatte de kleding van enkele mensen vlam na een ontploffing. Het is onduidelijk hoe de slachtoffers eraan toe zijn.

Op meerdere plekken in het land werden politieagenten bekogeld met vuurwerk. In Amsterdam werden daarom vijf mensen aangehouden. 

Carbidbom

In Joure ging het mis bij een hotel. Het hotel Anne-Klare werd beschoten met een carbidbom en daardoor sneuvelden bijna alle ramen. Gasten van het hotel stonden op het moment van de knal voor het raam naar buiten te kijken. 

Hier zie je de beelden van het hotel na de ontploffing:

Illegale feesten

In Arnhem werd er een illegaal feest beëindigd. Er waren zeker 70 bezoekers, meldt de politie. Ook in Didam werden feestende jongeren beboet. Veertien mensen kregen daar een bon.

Weinig vuurwerkslachtoffers dus, maar een man uit De Kwakel moet waarschijnlijk wel een hand missen. Wat er precies gebeurd is is niet duidelijk, maar volgens een politiewoordvoerster was de man zelf het vuurwerk aan het afsteken waarna het mis ging.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore