Ga naar de inhoud
Doorbraak op WK

Iedereen wil opeens iets van Aubergenius: 'Ik dacht: dit is niet meer bij te houden'

Dirk van Duijvenbode krijgt steeds meer mee van de aandacht voor hem in Nederland. Beeld © ANP / Screenshot Zoom

Sinds hij wedstrijd na wedstrijd wint op het WK darts in Londen, wil iedereen opeens iets van Dirk van Duijvenbode. Vanaf zijn hotelkamer organiseerde hij daarom een zoommeeting voor geïnteresseerde journalisten. Het werd een digitaal gesprek over de hype, Van Gerwen, zijn mental coach en auberginegerechten.

"Ik scrollde voor de grap even door mijn berichtverzoeken op Instagram, dat is niet meer bij te houden. Ik dacht: als ik dit ga beantwoorden, ben ik morgen nog bezig." Het duurde even maar Dirk van Duijvenbode heeft inmiddels zelf ook door dat zijn populariteit in Nederland met de dag toeneemt.

Gisteravond bereikte hij op bijzondere wijze de kwartfinales van het WK darts in Londen. Na een 1-3 achterstand tegen Glen Durrant won hij alsnog met 4-3. Op nieuwjaarsdag, in die kwartfinale, neemt hij het op tegen de ervaren Gary Anderson. In voorbereiding daarop gaat zijn telefoon even uit. "Die geef ik aan een vriend en dan is het klaar. Het kost nu gewoon te veel energie", zegt Van Duijvenbode.

'Aubergenius'

Hij krijgt steeds meer aandacht en dat is mede te danken aan zijn briljante bijnaam: Aubergenius. Van Duijvenbode werkt doordeweeks als administratief medewerker bij auberginekwekerij Van Onselen in ’s-Gravenzande. Ook tijdens het WK doet hij nog af en toe iets voor het bedrijf.

Alle
Lees ook:
Alle pijlen op aubergine

Maar nu hij steeds verder komt, neemt de aandacht voor dat werk wel af. "Als ze vragen of ik iets uit wil zoeken of als er een belangrijk mailtje komt, doe ik het nog wel. Maar ik besteed er geen uren tijd meer aan, ik probeer mijn energie nu wel in het darten te steken."

50.000 pond

Want hoe verder hij komt, hoe meer geld er te verdienen valt. Met het bereiken van de kwartfinale strijkt Van Duijvenbode 50.000 pond op. Komt hij een ronde verder, dan ligt het dubbele bedrag klaar. "Ik weet elke ronde precies wat je wint. Dat wist ik altijd al, want ik heb een goed geheugen."

Darter
Lees ook:
Darter 'Aubergenius' profiteert van bijnaam: 'Blijft echt hangen'

Daar sprak hij ook over met Michael van Gerwen, de andere Nederlander in de kwartfinale. "Hij zei ook: daar moet je helemaal niet mee bezig zijn. Als je met prestaties bezig bent, komt dat geld vanzelf wel. Dus dat zien we tegen die tijd."

Direct gevecht

Michael van Gerwen, de naam valt in het gesprek. Van Duijvenbode wil nog niet te ver vooruit kijken, maar mocht hij een ronde verder komen, lonkt een direct gevecht tegen de andere Nederlander in de halve finale.

"Nee, daar wil en ga ik nog niet over nadenken", zegt Van Duijvenbode. "Dan moeten we eerst allebei nog winnen. Dat zien we dan wel weer. Ik sprak hem net nog wel even buiten. Toen hadden we het over dat we allebei best wel zenuwachtig waren in onze laatste wedstrijden."

Over die zenuwen vertelde hij gisteravond na afloop van zijn gewonnen wedstrijd:

Van Duijvenbode 'piste in zijn broek' van de spanning: 'Maar ik vond dat wel leuk!'

04:50
Van Duijvenbode 'piste in zijn broek' van de spanning tijdens zijn wedstrijd gisteravond: 'Maar ik vond dat wel leuk!'

En die zenuwen probeert hij onder controle te krijgen met behulp van een mental coach. Al wil hij het daar niet al te veel over hebben. "Ik schaam me er niet voor, maar ik moet er continu over praten in interviews."

Maar, zegt Van Duijvenbode, het helpt hem wel de focus te behouden op het WK. "Het is handig als je tijdens het toernooi met dingetjes zit, als je afdwaalt naar randzaken. Met behulp van zo'n coach kan ik dan weer snel terug naar de basis gaan."

'Aubergenius'
Lees ook:
'Aubergenius' maakt naam op WK: heeft Nederland een nieuwe dartsheld?

Toch weer aubergines

Het blijft inmiddels onvermijdelijk dat het gesprek toch weer over aubergines gaat. Nadat een Engelse dartscommentator erachter kwam dat Van Duijvenbode ook bij de kwekerij werkte, was zijn bijnaam door een mix van aubergines en 'genius' (genie) geboren.

Maar hoe eet hij ze zelf eigenlijk? "In Griekse moussaka. En in lasagne, als ik de deegbladeren vervang door gegrilde aubergines van de barbecue. Ja, die barbecue staat in de schuur gewoon elke zondag aan hoor."