Vanwege hoge besmettingscijfers

Kabinet: basisscholen en kinderopvang niet voor 18 januari open

31 december 2020 16:00 Aangepast: 31 december 2020 16:01
Beeld © ANP

Basisscholen en kinderopvanginstellingen blijven vanwege de hoge coronabesmettingscijfers en de toegenomen druk op de zorg zeker tot en met 17 januari dicht. Dat heeft het kabinet zojuist besloten. De Tweede Kamer had gevraagd of het basisonderwijs en de kinderopvang de week voor 18 januari al open kon.

Het kabinet heeft het besluit genomen op advies van het Outbreak Management Team (OMT). De school- en opvanglocaties blijven wel open voor noodopvang voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep en voor kwetsbare kinderen.

Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs Arie Slob betreurt het dat het kabinet dit besluit heeft moeten nemen. "Ik had het graag anders gezien. Maar eerder openen gaat niet, omdat de zorg nog te zwaar wordt belast door het coronavirus."

Britse variant van het virus

Rond 12 januari kijkt het kabinet opnieuw naar de coronamaatregelen. Het OMT doet in tussentijd onderzoek naar de zogenoemde Britse variant van het coronavirus. Op een basisschool in Bergschenhoek is een uitbraak van de Britse variant van het virus. Er zou mogelijk sprake zijn van makkelijkere overdracht van het virus tussen kinderen, maar dat wordt uitgezocht.

"De Britse variant van het virus moeten we uiteraard serieus nemen. In het Verenigd Koninkrijk en in ons land wordt daar onderzoek naar gedaan. Nu moeten we eerst dat onderzoek afwachten", zegt Slob. De uitkomst van dat onderzoek zal meewegen in het kabinetsbesluit op 12 januari.

Ook adviseert het OMT om kinderen onder de 12 jaar te laten testen bij klachten. Daar maakt het kabinet volgende week meer over bekend. Het kabinet kijkt dan ook of er aanvullende maatregelen in het onderwijs nodig zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ouders over sluiten scholen: 'Het is niet anders'

Staatssecretaris Bas van ’t Wout, die verantwoordelijk is voor de kinderopvang, die ook niet eerder open kan, noemt dat 'erg jammer'. "In de eerste plaats voor de kinderen, maar ook voor alle thuiswerkende ouders."

Eerder brandhaarden

Toen scholen in oktober nog open waren, waren sommige brandhaarden van coronabesmettingen, zoals deze:

Op het Pius X-college sloten ze in oktober na tientallen coronagevallen twee weken de deuren. "Om het zekere voor het onzekere te nemen."
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore