Telefoon in de hand

Append geflitst en toch geen boete: verkeerde plaatsnaam op bon

31 december 2020 12:50 Aangepast: 31 december 2020 13:35
Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie heeft honderden boetes ingetrokken van bellende en appende automobilisten die met hun telefoon in de hand zijn vastgelegd door een slimme camera bij Mijdrecht.

Op de boetes stond per abuis dat de overtreding was begaan bij Veenendaal. De camera heeft twee weken lang automobilisten gefotografeerd die een telefoon in hun hand hielden. De camera's sturen gefotografeerde overtredingen automatisch door naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), dat de bestuurder vervolgens een boete van 240 euro toestuurt.

Nieuwe boetes 'niet netjes'

Het systeem wordt sinds 16 november toegepast. "We zijn pas begonnen, dus er kan wat misgaan. Hier leren we van", zegt de woordvoerster van het Openbaar Ministerie. Officieel mag het OM de fout herstellen door nieuwe boetes te sturen met een juiste plaatsnaam, maar dat vond het OM in deze beginfase 'niet zo netjes'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Politie bekeurt honderden bellende bestuurders in 5 dagen

De bellende en appende automobilisten hoeven de boete niet te betalen, maar het OM waarschuwt: "De overtredingen zijn wel allemaal begaan."

Uittesten met portemonnee

Ook voor automobilisten die het systeem uittesten door langs te rijden met bijvoorbeeld een portemonnee in plaats van een telefoon, heeft het OM weinig begrip. "Dan ben je natuurlijk niet met het verkeer bezig."

Nederland is het eerste land in Europa dat de mobiele camera's inzet. Volgens het OM werken de camera's dag en nacht en bij alle weersomstandigheden. Bovendien zijn ze makkelijk te verplaatsen. Het systeem kan daardoor elke dag ergens anders worden ingezet.

Door voorruit heen kijken

De slimme camera heeft geleerd bestuurders te herkennen met een mobiele telefoon, tablet of navigatiesysteem in de hand. De camera is speciaal ontwikkeld om door de voorruit heen te kijken. De bestuurder en het kenteken van de auto worden vastgelegd. Het vasthouden van mobiele telefoon, tablet of navigatiesysteem alleen is al genoeg om een boete van 240 euro te krijgen. Bekijk hieronder hoe de slimme camera werkt:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore