'Vreselijke lui'

Foto van Joyce's overleden oma gebruikt door WhatsApp-oplichters

31 december 2020 14:09 Aangepast: 31 december 2020 14:15
Joyce met haar oma

"Mijn lieve oma is overleden aan corona en wordt nu misbruikt door vreselijke lui." De 22-jarige Joyce van Boxtel is boos en verdrietig tegelijk: internetcriminelen gebruiken de foto van haar oma om via WhatsApp mensen op te lichten. "Waar halen mensen het lef vandaan."

Joyce vertelt aan RTL Nieuws hoe ze een paar weken geleden door een onbekend stel werd benaderd. Het stel had een appje gekregen, met als afzender haar overleden oma Willy uit het Brabantse Veghel.

"Het stel vertrouwde het berichtje niet en had op internet gezocht naar de foto van de vrouw. Zo kwamen ze erachter dat het om mijn oma ging", legt Joyce uit. "We waren helemaal geschokt. Hoe kon dit?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Ontelbare tranen': Karlijn had tientallen interviews met corona-nabestaanden

Joyce's oma is in maart overleden aan corona. "Het was zo'n lieve oma, ik zag haar bijna dagelijks. Het doet nog steeds heel veel verdriet."

Carnaval

Als eerbetoon voor haar lieve oma, had Joyce haar verhaal ingestuurd met een foto van de 79-jarige oma Willy voor een online gedenkboek van Omroep Brabant. De fraudeurs hebben de foto daar waarschijnlijk vandaan gehaald. "Het was zo'n mooie en dappere oma en daarom wilde ik haar dat laatste eerbetoon geven."

"Ze had longziekte COPD maar stond nog vol in het leven. Ze heeft begin dit jaar nog carnaval gevierd. Toen ze corona kreeg, wisten we het eigenlijk al dat dat nooit goed kon aflopen. Ze is na één dag gestorven."

Het whatsapp account van de overleden oma Het whatsapp account van de overleden oma

Joyce heeft nog afscheid genomen van haar oma. "Toen ik hoorde dat ze corona had, ben ik meteen naar haar huis gegaan en heb voor haar raam gezwaaid." 

Dat de foto op deze manier wordt misbruikt, zorgt voor veel boosheid. Naast het stel werd Joyce ook nog benaderd door een man. Hij had precies hetzelfde oplichtingsverhaal, vertelt Joyce. "Ook hij had een WhatsApp-berichtje gekregen met het nepaccount waarvoor mijn oma was gebruikt. Er werd hem iets gevraagd over foto's op Marktplaats. Een heel vreemd verhaal, dat de man ook niet vertrouwde. En ook hij kwam via Google op de gedenksite waar de foto van mijn oma op stond en heeft mij toen benaderd."

Verhaal doen

Joyce gaat geen aangifte doen. "We hebben begrepen dat de politie er niet zoveel tegen kan doen."

Ze wil wel haar verhaal doen. Om te voorkomen dat andere mensen hierin trappen. "Hoeveel mensen zijn benaderd en opgelicht weet ik niet. Wat ik wel weet, is dat het dit niet kan en ons veel pijn doet. Ik hoop dat ze dit lezen en ermee stoppen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zij overleden in 2020: van Aart Staartjes tot Lara van Ruijven en Eddie van Halen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore