Ga naar de inhoud
Na tweede prik

Van Dissel: versoepeling coronamaatregelen pas mogelijk vanaf half februari

RIVM-baas Jaap van Dissel. Beeld © ANP

RIVM-baas Jaap van Dissel denkt dat versoepelingen van de coronamaatregelen pas in februari mogelijk zijn, als groepen mensen voor de tweede keer zijn ingeënt met het coronavaccin. 

"Komend jaar wordt wel een belangrijk jaar, waarin veel kan veranderen", zegt hij in het AD. "Inmiddels hebben zo’n 2 miljoen Nederlanders de infectie doorgemaakt, die hebben een vorm van immuniteit voor enige tijd, nemen we aan."

Na medio februari

"We gaan vaccineren in januari, een tweede dosis volgt dan medio februari', vervolgt Van Dissel, die als voorman van het Outbreak Management Team de belangrijkste adviseur van het kabinet is. "Dus vanaf die periode zijn vermoedelijk gedeeltelijke versoepelingen mogelijk door de groepen die ingeënt zijn."

"Dat wordt voor ons als OMT ook weer een spannende opdracht: hoe adviseer je precies de goede maatregelen, zodat je kunt versoepelen zonder dat het zo snel weer oploopt? Liever ga je niet weer in een harde lockdown."

Tien
Lees meer
Tien dagen tot vaccinatie begint, maar GGD zoekt nog dringend prikkers

Nog een lockdown?

Van Dissel zegt liever geen uitspraak te doen over of dit de laatste lockdown is waar Nederland mee te maken krijgt, omdat 'dat weer een heel eigen leven' gaat leiden. Maar als er na de huidige lockdown opnieuw sprake is van een snelle stijging van het aantal besmettingen, zal er eerder worden ingegrepen dan in het najaar gebeurde. Volgens Van Dissel zullen de signaalwaarden op het coronadashboard omlaag gaan. "Nu bleken die waarden toch uit te nodigen om steeds verder op te rekken."  

De drempels op het dashboard liggen nu op een dagelijks aantal van 7 besmettingen per 100.000 inwoners, 40 ziekenhuis- en 10 ic-opnames per dag. Hoeveel de waarden omlaag zullen gaan, is nog niet duidelijk. Van Dissel bestrijdt dat er in het najaar te lang is getreuzeld.

Waarom
Lees meer
Waarom kunnen wij het Oxfordvaccin nog niet gebruiken, en de Britten wel?

Zes vragen over het Pfizer-vaccin

In Nederland wordt begin januari begonnen met vaccineren. Dat gebeurt met het Pfizer-vaccin. Maar kan dat vaccin mutaties van corona aan? Waarom is het zo duur? Hoe zit het met de bijwerkingen? Het zijn vragen die we stelden aan de medisch directeur van Pfizer Nederland. Bekijk hieronder zijn antwoorden:

Zes vragen voor de snelste vaccinproducent Pfizer

03:47