Ga naar de inhoud
Openen basisscholen

De Jonge: zorgen over verspreiding Britse variant onder kinderen

Hugo de Jonge Beeld © ANP

Minister Hugo de Jonge maakt zich zorgen over de verspreiding van de Britse coronavariant onder jonge kinderen. Hij verwijst daarmee naar een Rotterdamse basisschool waar bij meerdere leerlingen die variant is gevonden.

De Jonge wilde na het ministersoverleg vandaag geen concrete aantallen noemen, maar zei wel dat het op de school gaat om een 'hoog aantal besmettingen, ook van de Britse variant'.

'Grote bron van besmetting'

"De verspreiding onder basisschoolkinderen was eerder geen grote bron van besmetting, maar is dat deze cluster wel", zei De Jonge. Om die reden wordt ook gekeken of het testbeleid voor basisscholen intensiever moet.

Wanneer
Lees ook:
Wanneer moet ik mijn kind thuishouden van de basisschool?

Volgens De Jonge werkt het Outbreak Management Team het testbeleid op scholen verder uit. Daarnaast wordt gekeken naar een methode om dit soort virusstammen, zoals de nieuwe mutatie, beter op te pikken. 

Of de basisscholen op korte termijn weer opengaan, wordt morgen besproken met de verantwoordelijke instanties. Volgens het oorspronkelijk plan zouden de onderwijsinstellingen begin januari weer opengaan. Morgen komt ook naar buiten welke eventuele extra maatregelen er voor de scholen volgen.

Bekijk ook: Zo werkt de nieuwe variant van het coronavirus

02:40
Deze mutatie zou sinds september actief zijn en is ook in Nederland al gesignaleerd. We leggen je uit hoe de nieuwe variant van het virus werkt.

Volgens de gezondheidsminister kunnen kinderen nog wel met elkaar blijven spelen. "Zolang de ouders zich houden aan de bezoekmaatregelen. Dus maximaal twee bezoekers per dag en niet meer dan dat. Ook niet met oud en nieuw."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update