Zo kan het ook

Geen nieuwjaarsduik dit jaar: deze 'duikers' hebben iets anders bedacht

30 december 2020 16:32 Aangepast: 31 december 2020 10:13
Geen traditionele nieuwjaarsduik, dus moet er wat anders bedacht worden. Beeld © Privéfoto's

Het oude jaar willen we zo snel mogelijk achter ons laten en hoe kan dat beter dan met een frisse duik in de zee? Helaas gaat de traditionele nieuwjaarsduik niet door vanwege het coronavirus, dus moeten liefhebbers een alternatief bedenken. "Ik haal het strand gewoon naar mijn balkon."

Het water inrennen om het jaar feestelijk in te luiden zit er dit jaar dus niet in. Voor veel mensen is dat een grote teleurstelling. Maar wat kunnen liefhebbers wel doen? We spreken een paar duikers die een alternatief hebben bedacht.

Zelf of in koppels

Zo doet Jerimi (51) met een vriendengroep van de Haagsche Studenten Vereeniging jaarlijks een eigen nieuwjaarsduik. Aankomende jaarwisseling zou de 35ste keer worden. "Je moet je voorstellen dat we daar 34 jaar geleden stonden met een man of vijftien en wat familie en vrienden", zegt hij.

Vanaf dat moment is het een ware traditie geworden in Scheveningen, waar ook de drukbezochte nieuwjaarsduik van Unox plaatsvindt. Maar aankomend jaar moet het anders. En dat begrijpt Jerimi maar al te goed. "We moeten ons wel aan de regels houden."

Met het dispuut 'Oranje Boven' doet Jerimi al 35 jaar een eigen nieuwjaarsduik. Met het dispuut 'Oranje Boven' doet Jerimi al 35 jaar een eigen nieuwjaarsduik.

Als alternatief gaan de vrienden individueel of in tweetallen alsnog de zee in. "We gaan het niet stiekem alsnog met z’n allen doen, want dat virus moeten we eronder krijgen. Maar mensen kunnen het wel voor zichzelf of in koppels doen. Of we verschuiven het naar later in het jaar."

Thuis op het balkon

Vanwege de afgelaste nieuwjaarduik heeft Unox 25.000 'thuisduikpakketten' opgestuurd naar geïnteresseerden. Twee blikken 'zeewater', een blik erwtensoep en een muts, waarmee de duik thuis kan worden nagebootst.

Bianca (47) is één van de deelnemers: ze gaat vanaf haar balkon een alternatieve 'duik' doen door blikken zeewater over zichzelf heen te gooien. De 'duik' gaat ze live delen met vrienden. "We maken een videoverbinding met onze vrienden, zelfs mijn 70-jarige moeder doet mee."

Bianca deed vorig jaar mee, maar dit jaar vanaf haar eigen balkon. Bianca deed vorig jaar mee, maar dit jaar vanaf haar eigen balkon.

Op 1 januari staat ze dan in haar bikini op het balkon, met muziek van Snollebollekes op de achtergrond en een glaasje Jägermeister bij de hand. "De afgelopen jaren was het zo'n gave ervaring, maar nu moeten we creatief zijn. Ik ben blij dat het op deze manier kan."

De gracht in

Nog een andere optie: zelf de gracht inspringen. Dat voornemen hebben studenten van het dispuut Delta van de Leidse studentenvereniging Quintus. Normaal gesproken reizen ze elk jaar op 1 januari richting het strand.

"Ons dispuut doet dit al meer dan 40 jaar", zegt Ruben (23). Met een flinke kater stappen ze dan in de trein richting het strand. "En dan doen we onze duik naast de traditionele nieuwjaarsduik, in onze eigen kleding."

Normaal gesproken de zee in, nu duiken studenten van Delta de Leidse gracht in. Normaal gesproken de zee in, nu duiken studenten van Delta de Leidse gracht in.

De komende nieuwjaarsduik gaan ze zelf in Leiden doen. In de gracht, welteverstaan. "Er is afgesproken om in groepjes van twee of drie huisgenoten de gracht in te springen. Een aantal van ons brengt warme chocolademelk met rum rond, om het gevoel van de traditionele duik toch nog een beetje te creëren."

Reddingsbrigade raadt 'wilde' nieuwjaarsduik af

De Reddingsbrigade Nederland waarschuwt fans van de nieuwjaarsduik om dit jaar niet op eigen houtje te gaan zwemmen in de zee of een binnenwater. Alle georganiseerde nieuwjaarsduiken zijn afgeblazen, waardoor hulpverleners en lifeguards niet preventief aanwezig zijn. "Een nieuwjaarsduik kan acuut een levensgevaarlijke situatie opleveren", zegt de Reddingsbrigade.

Het water in Nederland is momenteel gemiddeld zo'n 7 graden Celsius, wat koud genoeg is om onderkoeling en kramp te veroorzaken bij een zwempartij. Een duik in het koude water kan tot een koudeshock leiden met onder meer versnelde ademhaling, onvermogen om de adem in te houden, paniek en daarmee verdrinkingsgevaar tot gevolg.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore