Corona-update, stel je vraag

Is het vaccin gevaarlijk als je allergieën hebt?

30 december 2020 16:11 Aangepast: 06 januari 2021 14:41

Het vaccineren tegen het coronavirus is op veel plekken begonnen, en ook in Nederland gaan we op 8 januari in Veghel van start. Maar wat als je bepaalde allergieën hebt? Is het coronavaccin dan gevaarlijk?

Daarover kwamen verschillende vragen van lezers binnen en die beantwoorden we in de 193ste corona-update. 

In totaal koopt Nederland zes vaccins in: 8,4 miljoen doses van BioNtech & Pfizer, 11,7 van AstraZeneca & Oxford,11,3 van Janssen & Johnson & Johnson, 6,2 van Moderna, 11,7 van Sanofi & GSK en 8,6 van CureVac.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe lang ben je beschermd na het krijgen van het vaccin?

En dat er vragen zijn over allergieën rond die vaccins, is zo gek niet. Begin deze maand kregen twee Britse gezondheidsmedewerkers met allergieën een allergische reactie na vaccinatie met het Pfizer-vaccin. Het Britse medicijnagentschap MHRA adviseerde mensen met een geschiedenis van ernstige allergische reacties op medicijnen, voedsel of vaccinaties zich niet te laten inenten.

Wél vaccineren

Maar de Nederlandse Vereniging voor Allergologie en Klinische Immunologie (NVvAKI) kwam in reactie daarop met een heel ander geluid: mensen met een ernstige of chronische allergie kunnen volgens de vereniging gewoon ingeënt worden met het Pfizer-vaccin. Dus ook als je allergisch bent voor bepaalde voeding of medicijnen.

Ernstige allergische reacties op het vaccin bleken tijdens het onderzoek zeldzaam, zegt de vereniging. Mensen die eerder een 'algehele allergische reactie hebben gehad na een vaccin', wordt wel geadviseerd eerst te overleggen met een arts.

Volgens Immunoloog Ger Rijkers is er een algemene waarschuwing uitgegaan. "De overheid heeft mensen met een ernstige allergie geadviseerd om na de vaccinatie 'in de buurt' te blijven. Een allergische reactie treedt meestal binnen een halfuur en altijd binnen een uur na de prik op. Nooit de volgende dag. Als je nog in de buurt blijft, weten medewerkers wat ze moeten doen als het toch misgaat."

Allergische reactie

Ja, een kleine groep zal misschien allergisch reageren, zegt hij. "Maar dat is geen reden om op voorhand niet te vaccineren. Inmiddels zijn honderdduizenden, misschien miljoenen mensen gevaccineerd die een allergie hebben. Lang niet alle mensen kregen een allergische reactie."

Kortom: bij mensen die een zware allergie hadden, trad soms een allergische reactie op, zegt hij. "Maar een ernstige allergie betekent helemaal niet dat je automatisch een allergische reactie krijgt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Allergische reactie na coronavaccin: 'Zeldzaam, maar gebeurt vaker'

Waardoor een allergische reactie na een coronavaccin optreedt, is ook nog niet bekend. "Er is geen component in het vaccin - het vaccin zelf of een toegevoegd product - waar we nu al de vinger op kunnen leggen. Vandaar het advies voor voorzorgsmaatregelen."

"Pfizer heeft na de 2 allergische reacties een lijst met ingrediënten openbaar gemaakt", vervolgt hij. "Die lijst leest als de achterkant van een tandpastatube; veel ingrediënten zijn vet- of zeepachtige stoffen. Verder zit er een beetje suiker in. Maar daar kun je eigenlijk niet allergisch op reageren."

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore