Behandelingen wegens kanker

Tientallen ziekenhuizen kunnen dringende behandelingen deels niet uitvoeren

30 december 2020 10:50 Aangepast: 30 december 2020 13:21
Archieffoto. Medewerkers van de corona-afdeling in het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht. Beeld © ANP

Tientallen ziekenhuizen hebben het zo druk, dat dringende behandelingen en operaties niet allemaal kunnen worden uitgevoerd. Het gaat om zogenoemde 'kritisch planbare zorg', zoals operaties en behandelingen wegens kanker. Die zorg moet binnen zes weken worden verleend.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hoort van tientallen ziekenhuizen dat zij tegen dit soort problemen aanlopen. Zij kunnen de dringende behandelingen niet allemaal uitvoeren. In totaal zijn er zo'n 90 ziekenhuizen in Nederland.

Vorige week werd reguliere planbare zorg in de ziekenhuizen al afgeschaald om voorrang te geven aan de behandeling van coronapatiënten. Dat zijn behandelingen die zonder blijvende schade langer kunnen wachten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees het liveblog

'GGD's kregen pas begin december opdracht tot vaccineren'

Volgens de NZa kunnen landelijk nog maar de helft van de reguliere operaties worden uitgevoerd. Hoeveel dringende behandelingen er precies worden uitgesteld is niet bekend, maar bijna één op de drie ziekenhuizen geeft aan deze zorg nog maar deels te kunnen leveren.

Onmenselijke keuzes

Volgens David Jongen, voorzitter van de Zuyderland-ziekenhuizen in Limburg, staan artsen voor 'onmenselijke keuzes'.

"Knie- en heupoperaties hebben we al weken geleden uitgesteld, maar we zitten er millimeters vandaan om ook andere operaties uit te stellen", zegt Jongen. "Als je bijvoorbeeld een longoperatie uitvoert, moet die patiënt daarna naar de intensive care. Dan moet je wel zeker weten dat daar een bed beschikbaar is."

12 van de 20 operatiekamers zijn al dicht, zegt Jongen. Om personeel vrij te maken voor de intensive care, moet er mogelijk nog een operatiekamer gesloten worden. Jongen: "Maar als je dat doet, dan moeten bijvoorbeeld borstkankeroperaties worden uitgesteld. Als arts is het bijna onmogelijk om dat soort keuzes te maken."

Druk loopt op

Door het stijgend aantal coronapatiënten in ziekenhuizen loopt de druk op de zorg enorm op. Daarbij komt nog dat door de hoge werkdruk en besmetting onder personeel er een hoog ziekteverzuim is in de ziekenhuizen. Er liggen momenteel 2751 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie er 674 op de intensive care behandeld worden.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Maandag werd in het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht een opnamestop afgekondigd, omdat er geen bedden vrij waren in de kliniek. Ook het St Jansdal in Harderwijk werd gisterenavond gesloten omdat er geen bedden beschikbaar waren. De spoedeisende hulp lag vol met coronapatiënten die wachtten op een bed op een verpleegafdeling.

Andere ziekenhuizen hebben dinsdagavond patiënten van het St Jansdal overgenomen, waardoor de opnamestop om 10 uur vanochtend weer kon worden opgeheven.

Bekijk ook: Egbert vreesde op de ic voor zijn dood, nu is hij eindelijk thuis

Egbert Schutte balanceerde in oktober op het randje van de dood, maar hij overleefde corona. Vlak voor de feestdagen was hij eindelijk thuis.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore