Ga naar de inhoud
In VK goedgekeurd

Waarom kunnen wij het Oxfordvaccin nog niet gebruiken, en de Britten wel?

Het vaccin wordt ontwikkeld door de universiteit van Oxford en farmaceut AstraZeneca Beeld © ANP

In het Verenigd Koninkrijk is vanochtend het coronavaccin van fabrikant AstraZeneca goedgekeurd. Al op 4 januari kunnen de eerste mensen met het vaccin worden ingeënt. In de rest van Europa zal het nog wel even duren voor het vaccin gebruikt kan worden.

Volgens het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft de fabrikant nog niet eens een aanvraag voor toelating ingediend bij het bureau. Er wordt wel doorlopend naar de gegevens van AstraZeneca gekeken, de zogenaamde 'rolling review'.

Volgens AstraZeneca heeft de EMA dezelfde gegevens als de Britse medicijnautoriteit MHRA. "Daar heeft de MHRA op kunnen goedkeuren", zegt een woordvoerder van de farmaceut. Maar de EMA pakt de toelating op een andere manier aan dan hun Britse collega's.

Controle op kwaliteit

In het Verenigd Koninkrijk heeft het vaccin nu namelijk toestemming gekregen voor noodgebruik. De EMA vindt het beter om te wachten tot er een handelsvergunning kan worden afgegeven.

"Bij een dergelijke vergunning horen verplichte controles op kwaliteit, geneesmiddelenbewaking en het verzamelen van data na de markttoelating. Noodgebruik heeft die verplichtingen niet", schrijft de Nederlandse medicijnwaakhond CBG.

Hoe
Lees ook:
Hoe lang ben je beschermd na het krijgen van het vaccin?

Als de aanvraag voor goedkeuring eenmaal bij het EMA is ingediend, duurt het drie tot vier weken voor het bureau met een advies komt, schreef minister De Jonge van Volksgezondheid vorige week in een brief aan de Tweede Kamer. In die brief staat dat die aanvraag nog dit jaar werd verwacht. In dat geval zouden eind januari de eerste vaccins kunnen worden geleverd.

12 miljoen dosissen besteld

Het vaccin, dat mede ontwikkeld is door de universiteit van Oxford, is een van de belangrijkste vaccins in de Nederlandse vaccinatiestrategie.

De Nederlandse overheid heeft bijna 12 miljoen dosissen van het vaccin besteld. In het eerste kwartaal van 2021 zouden er al 4,5 miljoen doses geleverd moeten worden.

Van
Lees ook:
Van sportcomplex tot evenementenhal: hier komen de 25 vaccinatielocaties

Een maand geleden bleek er meer onderzoek nodig te zijn naar de werking van het Oxfordvaccin, doordat er in eerste instantie een vergissing bleek te zijn gemaakt bij een deel van de proefpersonen. Zij kregen in eerste instantie maar een halve dosis van het vaccin toegediend.

Toevalstreffer

Die vergissing bleek een toevalstreffer: juist deze groep leverde uiteindelijk de beste resultaten op. Maar het vaccin liep door de vergissing wel vertraging op.

Vraagtekens
Lees terug:
Vraagtekens bij 'ons' Oxford-vaccin: is het wel betrouwbaar?

Vanaf 8 januari worden de eerste vaccins in Nederland toegediend. Als eerst wordt daarvoor vaccin van Pfizer gebruikt, dat begin vorige week werd goedgekeurd. Van dat vaccin worden de komende maanden 2,5 miljoen doses geleverd.

Stuk goedkoper

Ook het vaccin van fabrikant Moderna is in aantocht. Naar verwachting wordt dat vaccin op 6 januari goedgekeurd door de EMA, waarna het medicijn in januari kan worden toegelaten en mogelijk ook al geleverd kan worden.

Het Oxfordvaccin heeft een aantal voordelen ten opzichte van de vaccins van Pfizer en Moderna. Zo is het Oxfordvaccin een stuk goedkoper, en kan het bij hogere temperaturen worden bewaard. Het vaccin van Pfizer wordt opgeslagen bij een temperatuur van 80 graden onder nul. Hoe dat eraan toegaat zie je in deze video:

Rustig ontdooien en snel vervoeren: zo komt het coronavaccin naar ons toe

03:53
Opslag en distributie van het coronavaccin vragen om een strakke organisatie. Het RIVM en de distributeur leggen uit hoe dat in zijn werk gaat.