Ga naar de inhoud
Angst voor besmetting

Kwart Nederlanders niet naar tandarts sinds begin pandemie

Een tandartspraktijk in Amsterdam. Beeld © ANP

Een groot deel van de Nederlanders gaat liever even niet naar de tandarts tijdens de coronacrisis. Liefst een kwart van de bevolking is sinds het begin van de pandemie niet meer geweest. Volgens tandartsen is de angst nergens voor nodig.

Sterker, je gebit laten controleren is nu juist belangrijk, weet tandarts Wolter Brands, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde (KNMT). "Een goede mondgezondheid zorgt voor een betere algemene gezondheid en dus een hogere weerstand mocht iemand besmet raken met het virus", zegt hij in het AD.

Wachten op vaccin

Toch blijkt uit onderzoek van Independer, uitgevoerd door Panel Inzicht, dat mensen de tandarts momenteel liever even mijden. Vooral in de leeftijdscategorie 18 tot 34 jaar slaan mensen het bezoek over. Een vijfde van de ondervraagden in de groep wil wachten tot een aanzienlijk deel van de bevolking is ingeënt.

Zelf
Lees ook:
Zelf je tanden bleken? 'Kan onherstelbare schade opleveren'

"Wij zien inderdaad dat een deel van de Nederlanders niet naar de tandarts gaat'', zegt Brands. "Het gaat om zeker 10 procent, maar in regio's met veel risicogroepen kan het percentage nog een stuk hoger zijn.'' De tandarts waarschuwt voor gebitschade, en niet voor niks, zo blijkt. De helft van de 18- tot 34-jarigen zegt de gevolgen al te voelen aan tanden en kiezen. 

Gerust hart

Volgens Brands kunnen mensen met gerust hart naar de tandarts. Hij en zijn vakgenoten hanteren maatregelen die "kwalitatief zo goed zijn dat Nederlandse specialisten deze als leidraad voor hun protocol hebben gebruikt." Zo dragen tandartsen, mondhygiënisten, orthodontisten en kaakchirurgen nu bijvoorbeeld mondmaskers en gezichtsschermen. Ook krijgen patiënten een spoeling met waterstofperoxide als de kans aanwezig is dat er aerosolen vrijkomen.  

Tandarts
Lees ook:
Tandarts laat patiënten spoelen met waterstofperoxide in strijd tegen corona