Ga naar de inhoud
Zware mishandeling en belediging

Politie Rotterdam opnieuw in opspraak vanwege racisme

Politieagenten bij een auto Beeld © ANP / Laurens van Putten

De Rotterdamse politie is een intern onderzoek begonnen naar vermeend racisme door agenten bij de arrestatie van drie gezinsleden uit Dordrecht, op 5 december.

Dat bevestigt de politie na berichtgeving in NRC. Het gezin - een witte vrouw, zwarte man en hun zwarte zoon - werd op sinterklaasavond gearresteerd. Volgens de politie nadat een aanhouding uit de hand liep.

Agenten troffen een dronken man aan en wilden hem aanhouden toen hij hen beledigde, schrijft de politie. De man rende weg. Hij werd ingehaald door een politieman, en kreeg vervolgens steun van twee andere mannen en een vrouw. De politie zegt dat er rake klappen vielen en meldt dat een van de verdachten een agente probeerde te verstikken.

Meer
Lees ook:
Meer klachten over racistisch optreden agenten, politie erkent zelden schuld

Een camera bij een woning in de buurt legde alles vast en daarop is dus ook de vechtpartij te zien. Volgens NRC werd het gezin meerdere malen van dichtbij met pepperspray in het gezicht gespoten.

Nekklem

Ook worden de 45-jarige man en de echtgenote met vuisten in hun gezicht geslagen. De mannelijke agent zou de vader anderhalve minuut in bedwang hebben gehouden door zijn benen om de nek van de verdachte te klemmen.

Op beelden met geluid die door een vaste camera bij een woning in Dordrecht van de vechtpartij zijn gemaakt, zou te horen zijn dat een agent de 45-jarige man onder meer uitscheldt voor "kutneger". Volgens de vrouw zou een agent daarnaast eenmaal in het politiebusje tegen de zoon hebben gezegd: "Je bent al van stront. Waarom ruik je dan ook nog naar stront?"

Politietop
Lees ook:
Politietop wist al langer van racistische appjes agenten, maar greep niet in

Advocaat Justin Kötter heeft namens de familie aangifte gedaan tegen de politie van discriminatie in de uitoefening van een ambt, zware mishandeling en belediging, schrijft NRC.

Discriminatie en mishandeling

De politie heeft contact gehad met de advocaat van een van de slachtoffers en zegt het onderzoek "met voortvarendheid" op te pakken. De advocaat heeft volgens de politie aangegeven aangifte te doen van discriminatie en mishandeling.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het bureau Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) van de Rotterdamse politie, onder leiding van het Openbaar Ministerie in Rotterdam. Het VIK bezit ruim een kwartier een beeld van een camera van een Vereniging van Eigenaren in de straat. Tijdens het onderzoek blijven de agenten in functie.

Aboutaleb
Lees ook:
Aboutaleb over racisme in appgroepen agenten: 'Dit gaat alle grenzen te buiten'

Het is niet de eerste keer dat de Rotterdamse politie in opspraak raakt vanwege racisme. Het bestaan van een racistische appgroep van een politieteam in Rotterdam, zorgde afgelopen zomer voor veel beroering.

In augustus dit jaar bleek dat de leiding van de politie Rotterdam al veel langer van het bestaan van de appgroep wist dan ze eerder hebben toegegeven. De Rotterdamse politie had ook meer kunnen doen om de betrokken agenten op te sporen.

Etnisch profileren door de politie: Divano wordt keer op keer staande gehouden

02:25