Ga naar de inhoud
Thuisblijfevents

De overheid wenst je een onvergetelijk oud en nieuw - in de woonkamer

Voorbereidingen in de Johan Cruijff Arena voor het Nationale Aftelmoment. Beeld © ANP

Losgaan op een huisfeestje? Mag niet. Vuurwerk afsteken? Mag niet. Vreugdevuur van kerstbomen? Mag niet. Buiten proosten met buren en vrienden? Mag niet. Maar wat gaan jongeren (en anderen die zich jong voelen) dan wél doen? Met allerlei gratis online activiteiten en 'festivals' proberen gemeentes en de landelijke overheid hen zo veel mogelijk binnen te houden.

En het moet gezegd: er is best wat te doen. Vanuit de woonkamer dan.

'Eindelijk de heupjes los'

Zo barst om 21.00 uur het Blijft Thuis Festival los in de gemeente Montfoort. "Schud die heupjes eindelijk weer eens een keer los tijdens de lekkerste setjes van het jaar, laat die borrelnootjes door de lucht vliegen als jij die ene prijs wint die je zo graag wil en pop die champagnefles samen met ons om 00:00. Wij verzorgen een avond vol gezelligheid, muziek, spellen, entertainment, komedie en meer!" De livestream, gefinancierd door Stichting Beheer Montfoort en Linschoten (SBML) en de provincie Utrecht gaat tot 3 uur ’s nachts door.

Wijk bij Duurstede spreekt van een Digital Dance Event, georganiseerd door de gemeente en ondernemers. Onder meer DJ Jean dreunt daar de huiskamers binnen. Het feest gaat door tot 04.30 uur. Meekijken gaat via een televisiekanaal of via regio90.nl.  

Promotie met AirPods

2K21 Party heet het online feest dat de gemeente Terneuzen voor jongeren organiseert. Iedereen in de leeftijd van 14 tot en met 21 jaar krijgt een persoonlijke uitnodiging voor de livestream, en op Instagram wordt slim gepromoot met winacties voor AirPods, en JBL-speaker en Playstation-tegoed. Lokale dj’s zijn vastgelegd, maar ook acteur en rapper Bilal Wahib van de hit Tigers komt na middernacht een halfuurtje optreden.

Goed gevulde prijzenpot

Andere gemeentes kiezen voor online toernooien FIFA en Fortnite. Het Amsterdamse bedrijf WePlay Esports kreeg last minute van elf gemeentes de opdracht om zo’n toernooi te organiseren. Sommige toernooien duren meerdere dagen of gaan door tot de vroege uurtjes van 1 januari. Gemeente Vijfheerenlanden en enkele andere maken meedoen zo aantrekkelijk mogelijk door de prijzenpot goed te vullen, met onder meer een Playstation 5.

250 artiesten voor 1 miljoen

Mocht jouw gemeente niks organiseren, dan kun je de livestream van de landelijke overheid aanzetten. Zij hebben een miljoen vrijgemaakt voor het grote digitale oud-en-nieuwfestival GOODBYE 2020. Dat is een website met 40 livestreams waarop tussen 17.00 en 05.00 uur optredens van zo'n 250 artiesten te zien zijn. Nederlandstalig, hiphop, techno, komedie, van alles. Het is voor een groot deel al opgenomen. Sommige gemeentes hebben zich hierbij aangesloten met livestreams met een eigen programma, zoals Groningen, Rotterdam, Hilversum, Den Haag, Leeuwarden en Hendrik-Ido-Ambacht.

De NCTV, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, heeft de subsidie van een miljoen euro uitgedeeld. "Wij coördineren het festival namens de Rijksoverheid. Alles is erop gericht om te stimuleren dat mensen in klein gezelschap en bij voorkeur binnen nieuwjaar vieren", zegt een woordvoerder. 

Of zoals de organisatie van GOODBYE 2020 het iets feestelijker verwoordt: 'celebrate responsibly'.

Bekijk ook: Zo werd GOODBYE 2020 voorbereid

02:33
Tóch een stampende party met oud en nieuw. Op oudejaarsavond zijn onder anderen Boef, Snelle en Fedde le Grand te zien en te beluisteren vanaf je tv of computer. Maarten Schulz van festivalplatform 'Follow the Beat' kwam met het idee.