Ga naar de inhoud
Helft minder vluchten

Schiphol rond kerstdagen drukste vliegveld van Europa

Reizigers op luchthaven Schiphol. Beeld © Robin Utrecht

Twee weken geleden was er commotie over de drukte op Schiphol, in een tijd waar strenge coronamaatregelen gelden. Nu blijkt uit cijfers dat Schiphol in de eerste week van de kerstvakantie de drukste luchthaven van Europa was.

Dat meldt Eurocontrol, de overkoepelende organisatie van Europese luchtverkeersleidingen. Eamonn Brennan, de directeur-generaal van de instantie, meldt op Twitter dat er tussen 21 en 27 december gemiddeld 556 vluchten per dag gingen. Parijs volgt als tweede met 482 vluchten, daarna Istanbul (474).

Als je het vergelijkt met een jaar eerder is er wel een flinke daling te zien: er gingen 53 procent minder vluchten. Over heel 2019 stond Schiphol op de derde plek van drukste vliegvelden, na Londen en Parijs.

Turkish Airlines

Uit de cijfers blijkt dat Europese luchtvaartmaatschappijen in vergelijking met vorige kerst gemiddeld 56 procent minder vlogen. Turkish Airlines vloog het meest. Daarna volgen Ryanair, Air France, Easyjet en KLM.

Onderstaande videobeelden van drukte zorgden op 11 december voor ophef. Volgens een woordvoerder van het vliegveld was er op dat moment een piek. "Er kwamen meerdere vluchten tegelijk aan. Het houden van anderhalve meter afstand gaat doorgaans goed op Schiphol, maar op zo'n moment is het een uitdaging."

Reiziger filmt grote drukte op Schiphol: mensen dicht op elkaar

00:25
Deze beelden zorgden voor ophef.

Minister Van Nieuwenhuizen en premier Rutte reageerden geïrriteerd. Een groot deel van de Tweede Kamer vond dat het kabinet extra maatregelen moest onderzoeken die ertoe zouden leiden dat mensen echt niet meer naar het buitenland gaan.

Schipholdirecteur Benschop wees in een reactie op de kritiek op de eigen verantwoordelijkheid van mensen. Hij riep op om voorlopig niet te vliegen als het niet noodzakelijk is. Ook beloofde hij beterschap door meer personeel in te zetten en werkzaamheden op te schorten. 

Ondanks
Lees ook:
Ondanks drukte op Schiphol wil kabinet nog niet aan vliegverbod

Vanaf vandaag ging een nieuwe coronamaatregel in: vrijwel alle reizigers die op Schiphol aankomen moeten een recente, negatieve coronatest bij zich hebben.