Ga naar de inhoud
Boven gewenst niveau

Aantal nieuwe coronabesmettingen deze week flink gedaald, maar we zijn er nog niet

Beeld © ANP

Het aantal geregistreerde coronabesmettingen is opnieuw gedaald. Maar nog steeds zit het flink boven het gewenste niveau van 1200 besmettingen per dag.

Afgelopen week zijn bij het RIVM 67.388 nieuwe besmettingen gemeld. Vorige week waren dit er nog 82.340. Goed nieuws dus. Maar het aantal besmettingen is nog wel hoger dan twee weken geleden en flink boven het gewenste niveau van 1200 per dag.

Minder mensen getest

Deze daling kan volgens het RIVM een eerste effect zijn van de lockdown die op 15 december inging. Maar het is ook mogelijk dat de feestdagen effect hebben gehad op het testgedrag van mensen.

Ook de storm van afgelopen weekend heeft invloed gehad op de openingstijden van de teststraten. Er zijn volgens het RIVM minder mensen die zich hebben laten testen, maar ook minder mensen die positief zijn getest. Het RIVM ziet een daling van het totaal aan positieve testen van 13,8 procent naar 13 procent. Volgende week weet de instantie of de daling tijdelijk is, of doorzet.

Dalende trend

De weekcijfers van de nieuwe positieve testen laten een dalende trend zien, maar we zijn er nog lang niet. Daarvoor moeten we vooral naar de ziekenhuizen kijken. Afgelopen week waren er gemiddeld 253 nieuwe ziekenhuisopnames en 40 nieuwe ic-opnames per dag.

De instroom lijkt weliswaar te stabiliseren, maar is nog altijd hoger dan de uitstroom. Dat betekent dat er een toenemende druk op verpleegafdeling en ic is.

Britse variant

Het RIVM doet samen met het Erasmus MC en laboratoria regelmatig een steekproef om eventuele varianten van het coronavirus op te sporen. Zoals nu de Britse coronamutatie. Voor dit onderzoek is het aantal laboratoria uitgebreid van 15 naar 21 laboratoriums. 

Uit onderzoek is gebleken dat er nu elf besmettingen van deze variant in beeld zijn. De twee besmettingen die eerder in Rotterdam waren vastgesteld, werden gelinkt aan een uitbraak op een basisschool. Dat is voor het RIVM reden om nader onderzoek te doen.

Boven gewenste niveau

Om het tij te keren zal het aantal nieuwe opnames dus stevig moeten blijven dalen. Dat het aantal nieuwe positieve testen daalt, is alvast een goed begin, maar dat aantal zal nog flink omlaag moeten om de druk te verlagen.

Voor zowel nieuwe positieve testen, nieuwe ic-opnames en nieuwe ziekenhuisopnames zitten we nog altijd flink boven het gewenste niveau. Het gewenste niveau is maximaal 1200 nieuwe positieve testen, 40 nieuwe ziekenhuisopnames en 10 nieuwe ic-opnames per dag.