Ga naar de inhoud
Tientallen vacatures

Tien dagen tot vaccinatie begint, maar GGD zoekt nog dringend prikkers

(Archieffoto) Beeld © ANP

GGD's zoeken nog dringend mensen die kunnen vaccineren nu 'V-day' dichterbij komt. Uitzendbureau Randstad heeft momenteel tientallen tot honderden 'prik-vacatures' openstaan. Vereisten voor een goede prikker? Stressbestendig, flexibel en tenminste mbo-3-niveau. En dat voor zo'n 2000 euro bruto per maand.

Wil jij de GGD helpen in deze coronacrisis? En ben jij bevoegd en/of bekwaam om te vaccineren en wil je dit op grote schaal doen? Dan zoeken we met spoed: medewerkers vaccinatie.

Goede prikkers

Vacaturesites als Indeed en sites van de GGD's en gemeenten staan vol met vacatures waarin vaccinatiepersoneel wordt gevraagd. Hoeveel mensen nodig zijn, verschilt per regio. Zo staan bij de GGD Oost-Gelderland nog allerlei vacatures open. En in Rotterdam houdt de gemeente zelf zich bezig met de selectie van goede prikkers.

De landelijke GGD weet niet hoeveel personeel er nodig is. "Dat verschilt per regio. We komen morgen met een update, maar we verwachten geen problemen met het personeel", zegt een woordvoerder.

Vaccineren
lees ook:
Vaccineren in de EU: (bijna) alleen Nederland prikt nog niet

Enorme bereidwilligheid

Veel GGD's (in totaal telt ons land 25 regio's) geven de werving en selectie van goede prikkers uit handen aan Randstad. "Hadden we voorheen veel vacatures voor testers, nu zien we veel vraag naar mensen die kunnen prikken. Zoals verpleegkundigen en doktersassistenten", zegt Mark Niesink, directeur van Randstad Zorg. 

"Er staan momenteel nog tientallen, misschien wel honderden vacatures open." Niesink verwacht dat dat aantal de komenden maanden nog verder op gaat lopen. "Dus we laten de vacatures veelal openstaan. Niet alleen prikkers zijn nodig, maar ook ondersteunend personeel zoals verkeersregelaars."

Is voldoende personeel haalbaar? "Het vaccineren is een megaoperatie en we staan voor een grote uitdaging. Maar ik zie opvallend veel interesse. Soms reageren er wel 20 mensen op een vacature. Voor de coronacrisis was er heel weinig animo voor dit soort functies. De bereidwilligheid om te helpen is enorm."

Hoe
Lees ook:
Hoe overtuig je miljoenen Nederlanders zich te laten vaccineren?

Wat moet je kunnen?

Het vaccineren gaat in ons land vanaf 8 januari van start. Als eerste is het zorgpersoneel aan de beurt voor een prik. Die kunnen ze gaan halen op een van de 30 plekken.

Vaccineren moet je leren. Wat de functie-eisen zijn van een goede prikker? De meeste GGD's vragen een minimale zorgopleiding van mbo-3-niveau. En prikervaring. Verder moet je stressbestendig zijn en flexibel. Het vaccineren gaat immers ook in het weekend door. 

Flinke puzzel

Het salaris? Het starttarief is 1934 bruto per maand bij een 36-urige werkweek. Sjaak de Gouw, GGD-directeur publieke gezondheid van de regio Hollands Midden, zegt dat één werknemer zo'n 20 prikken per uur kan zetten. "Oftewel: 120 prikken per dag." Alles rond krijgen noemt hij 'een flinke puzzel'.

Zijn regio heeft nu genoeg mensen. "Maar het verschilt per regio. Iedereen zoekt op zijn eigen manier zijn personeel."

Bekijk ook: Hoe verloopt het vaccineren straks?

03:10
Hoe gaat het straks in zijn werk als we beginnen met vaccineren? Dit moet je weten

Moeilijk?

Moeilijk is het prikken niet, zegt huisarts Job Nievaart. "Technisch gezien zou mijn dochter van 5 jaar het kunnen." Maar je moet volgens Nievaart wel bevoegd zijn om te mogen prikken.

"Bij ieder persoon moet je op dezelfde plek prikken en daar kun je niet naast zitten. Het is net als een naald in een speldenkussen prikken. Je moet even kijken of je niet in een bloedvat zit, dus je moet het zuigertje iets naar achter te trekken. En dan moet je het durven en doen."

Speciale prikopleiding

Als doktersassistente of verpleegkundige ben je bevoegd. Om te prikken hoef je niet BIG-geregistreerd te zijn, zegt Nievaart. "De GGD is te laat om nu mensen nog helemaal op te leiden. Ze zullen mensen zoeken die het al kunnen en waarbij het prikken nog even opgefrist moet worden. In mijn ogen hebben we genoeg mensen in Nederland die dit kunnen doen."

Randstad laat weten een speciaal opleidingstraject voor prikken te ontwikkelen. "Dan kan iedereen die dat wil zich laten omscholen tot vaccineerder. Dit is het moment dat we mensen zo snel mogelijk willen opleiden tot een vak in de zorg."

Bekijk hier de video van EditieNL:

02:03
Van
Lees ook:
Van sportcomplex tot evenementenhal: hier komen de 25 vaccinatielocaties