Ga naar de inhoud
Rechtlijnig

Vrouw moet 7000 euro bijstand terugbetalen omdat ze boodschappen kreeg van moeder

(Beeld ter illustratie) Beeld © ANP

Een vrouw uit de gemeente Wijdemeren heeft ruim 7000 euro moeten terugbetalen aan de gemeente. Ze ontving een bijstandsuitkering, maar had nooit aan de gemeente gemeld dat haar moeder boodschappen voor haar deed, omdat ze die zelf niet kon betalen.

De gemeente eiste over een periode van drie jaar het dagelijkse boodschappengeld terug van 6,41 euro per dag. De rechtbank gaf uiteindelijk de gemeente gelijk, blijkt nu uit de publicatie van de rechterlijke uitspraak.

Plus 3500 euro boete

De specialistische website Schuldinfo stelt dat het daarnaast ook vaststaat dat de vrouw niet alleen die 7039,65 euro heeft moeten terugbetalen, maar ook een boete van 3500 euro zal moeten betalen, namelijk de helft van het te veel ontvangen bedrag.

Daarnaast meldt de site dat gemeentes niet expliciet duidelijk maken dat ook ontvangen boodschappen moeten worden gemeld.

Pieter
Lees ook:
Pieter Klein over rapport toeslagenaffaire: 'Pijnlijke en dodelijke conclusies'

Toeslagenaffaire

De zaak zorgt voor veel beroering en de vergelijking met de toeslagenaffaire wordt veelvuldig getrokken. "Er zijn veel overeenkomsten met de toeslagaffaire: In de wet staat een verplichte terugvordering en iedereen stopt met nadenken", schrijft Schuldinfo. Ook enkele politici vinden de rechtlijnige opstelling van gemeente en rechtbank onbegrijpelijk. 

Gemeente gaat 'opnieuw naar zaak kijken'

De gemeente Wijdemeren gaat 'opnieuw naar de zaak kijken'. Dat meldt een woordvoerder aan RTL Nieuws. De vrouw is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechtbank en omdat dat hoger beroep nog loopt, wil een woordvoerder van de gemeente niet verder op de zaak ingaan. 

Wel zegt een woordvoerder dat de gemeente bij de uitvoering van de Participatiewet altijd kijkt 'naar de individuele omstandigheden van de mensen om wie het gaat'. Omdat de vrouw in hoger beroep is gegaan, heeft ze het bedrag ook nog niet betaald.

Volgens de woordvoerder zijn via sociale media bij dit nieuws politieke ambtsdragers en medewerkers van de gemeente op een onheuse manier aangesproken, waaronder het toewensen van ziektes. 'Hiervan neemt de gemeente met nadruk grote afstand en roept anderen op dit ook te doen.'